Promovisanje i zagovaranje građanskog aktivizma mladih

U susret novim lokalnim izborima na severu Kosova, Omladinski edukativni klub Sinergija u saradnji sa RTV Puls, sprovodi projekat “Promovisanje i zagovaranje građanskog aktivizma mladih”.

“Projekat predstavlja inovativni sadržaj koji je nastao na osnovu podataka koje smo dobili na projektu „Mladi se pitaju!“ 2016. godine. Politička i opšte društvena pasivnost mladih ima više međusobno uslovljenih uzroka koji mlade udaljava od građanskog aktivizma i delovanja u korist zajednice. Posledice takvog ponašanja najviše trpe upravo mladi, ali i celokupna zajednica”, ističe koordinator projekta Stefan Veljković i naglašava da tako, dugoročno, mladi postaju objekat umesto subjekta društvenih tokova i donošenja odluka u procesu odlučivanja.

Prva faza projekta je gotova, istraživanje među mladima je sprovedeno i urađene su preliminarne analize.

“Ono što upada u oči, jeste činjenica da je broj onih koji su glasali 2013. godine na lokalnim izborima bio svega 23,9 odsto, a da je broj onih koji su rekli da će glasati ove godine veći i iznosi 27,5 odsto. Da će možda glasati odgovorilo je 47,4 odsto ispitanika, a onih koji su se izjasnili da neće izaći na birališta je 25 odsto”, saopštio je neke od prvih rezultata Veljković.

Kada su u pitanju razlozi zbog kojih mladi nisu glasali, analiza pokazuje i konkretne probleme i nedostatke kao što su neuređeni birački spisak, nemogućnost naknadnog upisa, ali i mišljenja da ne mogu da se odluče za prave kandidate.

“U narednom periodu nastojaćemo da kroz različite kampanje motivišemo građane da uzmu učešće u društvenim procesima na lokalnom i centralnom nivou, ali ćemo prethodno uraditi temeljne analize i saznati zašto mladi nisu, ili ne žele da učestvuju u procesima kojima se uređuje njihov život”, istakli su u Sinergiji.

Projekat “Promovisanje i zagovaranje građanskog aktivizma mladih” finansijski je pomogla Kosovska fondacija za otvoreno društvo KFOS.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još