Zvečan obeležio Dan Opštine

Opština Zvečan danas obeležava 26 godina postojanja. Tim povodom, održana je svečana sednica kojoj su prisustvovali čelnici lokalne samouprave, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju i delegacije bratskih opština.Povodom obeležavanja Dana Opštine Zvečan zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev na Svečanoj sednici je istakao da je proslava Dana opštine Zvečan svečanost koja svake godine nadilazi lokalni zančaj.
„Danas proslavljamo i pobedu srpskog jedinstva na Kosovu i Metohiji kojoj su žitelji ove opštine dali suštinski doprinos na nedavno održanim pokrajinskim izborima. Srpski narod je šposle godina pritisaka gde je pokušao ad bude razbijen a njegova politička snaga i monolitnost još jednom dokazuju da ga izazovi čine još složnijim, jačim i odgovornijim. Danas se i u Prištini sa respektom govori o piolitičkoj snazi i jedinstvu Srba na kosovu i Metohiji, a i Beogradu je mnogo lakše da izađe u susret zahtevima i potrebama našeg naroda na Kosovu i Metohiji kada on progovara jednim glasom. Vlada Srbije nastaviće da ulaže u opštinu Zvečan jer je ona za Srbiju i srpski interes u pokrajini od višestrukog strateškog značaja“, rekao je Kozarev.
Pozdravljajuči goste, predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević je rekao da je Zvečan danas jedna od najperspektivnijih opština u kojoj će mladi prepoznati svoju životnu oazu.
„Zato je obaveza nas koji danas predstavljamo našu Opštinu da neprekidno oplemenjujemo ovaj prostor, čineći time život nas i naših sugrađana lakšim, lepšim i urbanijim, što će mladima otvarati nove perspektive kroz zasnivanje porodica, radnog statusa, profesionalnog angažovanja i afirmisanja ličnog nivoa znanja i kvaliteta zarad opošteg napretka i razvoja matične Opštine“, istakao je Todosijević.
Todosijević je podsetio na tri važna projekta koje finansira Vlada Republike Srbije – Rajske banja, Sunčana dolina i Regionalni vodovod.
Gradonačelnik Zvečana Vučina Janković je čestotao Dan opštine svim Zvečancima podsetivši na sve ono što je u proteklih godinu dana urađeno uz podršku Vlade, Evropske unije, USAID-a I ostalih donatora.
„Aktivno radimo na rešavanju najvećih problema, a to je nezaposlenost. Tako da mladi u Zvečanu, u skorije vreme, mogu očekivati konkurse za nova radna mesta. Osećam obavezu i odgovornost prema svim građanima opštine Zvečan, tako da sam odlučio da baš na današnji dan, svake godine, podnosim izveštaj o mom radu i radu mog tima od kad sam ja na čelu Opštine Zvečan. Moja vizija je da Zvečan bude mesto u kome žive uspešni, zadovoljni i ponosni ljudi“,kazao je Janković.
Sednici je prisustvovao I predsednik Odbora z apomoć Srbima na KiM Vlade Republike Srpske MIlorad Arlov.
„Ovde smo danas došli bratski, da podržimo Opštini Zvečan, da budemo sa njima i kada slavimo, a treba da budemo sa njima i kada ne ide baš sve glatko. Zato smo mi iz Republike Srpske stalno ovde. Velika mi je čast kada dođem. Skoro nikada ne prođem Kosovo i Metohiju a da ne navratim u opštinu Zvečan, i drago mi je što se ova opština izuzetno svake godine razvija i nekako stoji kao čvrst oslonac Srpskog postojanja na Kosovu i Metohiji “, dodao je Arlov.
Na svečanoj sednici danas je potpisana I povelja o bratimljenju opština Zvečan i Stara Pazova a najboljim đacima i sportistima su uručena priznanja. Sednici sui zmeđu ostalih prisustvovali i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM LJubomir Marić, načelnik Kosovskomitrovačkog upravnog odbora Vasa Jelić,nekadašnji član predsedništva SFRJ I jedan od osnivača ove opštine Jugoslav Kostić kao i mnogobrojni gosti, prijatelji ove Opštine. U kulturno-umetničkom delu programa učestvovali su KUD ZVečan i pesnik Milan MIhajlović.

Comments

Pročitaj još