Specijalni sud za zločine OVK počinje s radom

Specijalni sud za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova, od danas počinje da radi i spreman je za podizanje prvih optužnica. Prošle nedelje kompletiran je Pravilnik o postupku i dokazima Specijalnog suda.

Zvaničnih najava podizanja prvih optužnica za sada nema, osim potvrde, da je donošenjem Pravilnika o postupku i dokazima, učinjen poslednji pravni korak da Sud postane potpuno operativan i počne sa radom.

To znači, da nema više pravnih prepreka za podizanje optužnica.

U Prištini kažu da treba najpre formirati novu vladu i skupštinu i da onda treba očekivati optužnice. Upućeni kažu da će u prvom talasu biti podignute dve optužnice, na kojima će biti 19 osoba.

Poslednjih dana niko ne želi da licitira sa imenima, ali neki kažu da su u pitanju niskopozicionirani pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Ranije se spominjalo da bi na optužnicama mogli da se nađu i aktuelni kosovski predsednik Hašim Tači, pa bivši predsednik skupštine Kadri Veselji, zatim Fatmir Ljimaj, te Daut Haradinaj, brat Ramuša Haradinaja, koji važi za budućeg mandatara za sastav nove vlade.

Iz Fonda za humanitarno pravo u Prištini kažu da ipak treba sačekati još najmanje dva meseca, kako bi prve optužnice bile podignute, ali da će se to svakako dogoditi ove godine.

Upućeni ističu da je zapravo među razlozima zbog kojih je Kosovo imalo prevremene parlamentarne izbore 11. juna, bio i Specijalni sud.

U Prištini se negativno gleda na misiju koju ima Specijalni sud.

U srpskim sredinom vlada skepticizam da će sud zaista doneti pravdu za srpske žrtve pale pre, tokom i posle sukoba na Kosovu i Metohiji.

Kandidat za premijera Kosova Ramuš Haradinaj kaže da sud za Albance nije pravedan, ali da će u Prištini ispuniti svoje obaveze. Sud je osnovan pre dve godine, a procenjuje se da će raditi jednu deceniju.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još