K.Mitrovica i Zvečan opet bez vode zbog dugovanja

Foto: Ilustracija

Kosovska Mitrovica  i  Zvečan  od jutros  su bez vode zbog prekida dotoka iz južnog dela Mitrovice,  a zbog neizmirenih dugovanja prema vodovodu u južnoj Mitrovici, potvrdio je za za Kontakt Plus tehnički  direktor vodovoda u južnoj Mitrovici Kadri Istrefi.

Istrefi  je za Kontakt Plus rekao da je dotok vode iz južnog dela Mitrovice zaustavljen zbog dugovanja za vodu  i da je na nadležnim opštinskim strukturama da reše ovaj problem.

Podsetimo, Kosovskoj  Mitrovici  I Zvečanu dotok vode iz južnog dela Mitrovice prekinut je I 20.aprila  iz istog razloga, a vodosnabdevanje normalizovano tokom dana nakon dogovora  nadležnih iz vodovoda na jugu I opštinskih  struktura na severu Mitrovice.

Gradonačelnik  Severne Mitrovice Goran Rakić rekao je tada da će od predstavnika  EU  zatražiti uključivanje  u trajno rešavanje  ovog problema što uključuje I izmirivanje dugovanja koja potražuje fabrika vode  u Šipolju.

Prema njegovim rečima,  u pitanju  je iznos od oko 10 miliona evra, a taj dug obuhvata period od 1999. godine.

Kosovska Mitrovica i deo Zvečana snabdevaju se vodom iz fabrike vode u Šipolju preko vodovoda u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Izgradnja novog  regionalnog vodovoda za snabdevanje žitelja severa Kosova I Metohije zvanično je počela  2013. godine.

Ugovor o realizaciji projekta izgradnje regionalnog vodovoda za tri opštine na severu Kosova potpisan je u Zubinom Potoku  19. jula 2013, u prisustvu tadašnjeg direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju  Aleksandra Vulina.

Projektnu dokumentaciju za realizaciju radio je Saobraćajni institut CIP iz Beograda, a vrednost projekta je 10,5 miliona evra.

Predstavnici opština Zubin potok, Zvečan i severnog dela  Kosovske Mitrovice ugovor su potpisali sa konzorcijumom na čelu sa kompanijom Jedinstvo AD Sevojno.

Kamen temeljac za novi vodovod je 3.septembra u Gazivodama kod Zubinog Potoka položio  tadašnji direktor Kancelarije za KiM, Aleksandar Vulin, a rok za završetak radova bio je 18 meseci odn. sredina 2015.godine.

Opštine Zubin Potok, Zvečan I Kosovska Mitrovica su se za realizaciju ovog projekta obezbedile kredit kod Hipo alpe adria banke u visini od 9.021.000 eura a garant je Vlada Srbije.

Sredstva za izgradnju vodovoda obezbeđena su uz garancije Vlade Republike Srbije. Opština Kosovska Mitrovica učestvuje 50 odsto u realizaciji ovog projekta, a sa po 25 odsto opštine Zvečan  i Zubin Potok.

Radovi  na izgradnji regionalnog vodovoda bili su u  zastoju neko vreme, a  rokovi  za završetak   više puta probijeni, pa je tako recimo, prema poslednjim najavama nadležnih, vodovod trebalo da bude završen u septembru 2016.godine, što se nije dogodilo.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još