Počela kampanja na KiM, incident u Gračanici

U ponoć je na Kosovu i Metohiji počela predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore 11. juna. Pred biračima je 26 koalicija, partija i građanskih udruženja. Pred početak kampanje u Gračanici se dogodio incident, kada je policija aktivistima Srpske liste onemogućila lepljenje plakata i postavljanje bilborda.

Mesto koje je Srpska lista platila i rezervisala za postavljanje svog bilborda, zauzela je Samostalna liberalna stranka i to neposredno pre ponoći, kada je počela izborna kampanja.

Kada su aktivisti Srpske liste odlepili prethodno postavljeni bilbord i krenuli da postave svoj, reagovala je policija.

Nekoliko sati je trajalo ubeđivanje i dokazivanje prava zakupa za postavljanje bilborda.

Uz pisanu odluku iz policije o zabrani isticanja bilborda, okupljeni aktivisti Srpske liste su se na kraju povukli. Ovaj slučaj će biti predat Centralnoj izbornoj komisiji.

Predstavnici Srpske liste su istakli da je reč o ugrožavanju njihovog prava na slobodno političko delovanje.

Srpska lista je početak kampanje najavila skupom u Leposaviću. Taj skup je večeras u 19 časova u sali Doma kulture, a na njemu će govoriti kandidati za poslanike Srpske liste i predstavnici lokalne vlasti.

Skup u Leposaviću biće zvanični početak kampanje ove stranke koja je prijavila 20 kandidata za učešće na parlamentarnim izborima 11. juna.

Među kandidatima Srpske liste ima lekara, pravnika, ekonomista, kao i poslanika i ministara iz odlazećih sastava skupštine i vlade u Prištini.

Kampanju će predstavnici Srpske liste nastaviti narednih dana u drugim, južnijim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

I druge srpske stranke imaće svoje skupove, ali ih još nisu zvanično najavile.

Srbi imaju zagarantovanih 10 mesta od 120 u skupštini u Prištini.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još