Aleksandar Vučić položio zakletvu i stupa na dužnost predsednika Srbije

Pobednik predsedničkih izbora Aleksandar Vučić je na svečanoj sednici u Skupštini položio zakletvu, čime je Srbija i zvanično dobila novog šefa države. “Nemam sumnju u to šta mi je činiti za Srbiju i njene građane – moram da dam bukvalno sve”, poručio je predsednik.

TEKST ZAKLETVE

Predsednik Srbije izgovorio je zakletvu koja glasi: “Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti”.

Aleksandar Vučić je zakletvu položio držeći desnu ruku na Ustavu Srbije, koji je posebno izrađen za ovu priliku i koji mu je dala predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić, i na Miroslavljevom jevanđelju – najstarijoj srpskoj knjizi.
Nakon polaganja zakletve Vučić se zahvalio svim prethodnim predsednicima Republike Srbije koji su dali svoj doprinos prosperitetu Srbije, a posebno Tomislavu Nikoliću koji je podržao mere vlade na putu ka oporavku.

Vučić je rekao da ne može da nađe dovoljno reči da objasni strah i nadu koje oseća dok preuzima dužnost predsednika. Znam da su mi potrebna dela mnogo više nego reči i da će mi sud biti izrečen kada budem završio mandat, rekao je predsednik Srbije.

“Dela su potrebna više nego reči, a konačna reč i sud će biti rečeni kad budem završio sa ovom dužnošću”, naglasio je predsednik Srbije na svečanosti u Skupštini.

Istakao je da na mestu predsednika nema sumnju u to šta mu je činiti za Srbiju i njene građane: “Moram da dam bukvalno sve a neću da dobijem bukvalno ništa osim suda koji će ostati u istoriji”.

I možda to nekom izgleda malo pošto istorija ne predviđa sankciju, kaže Vučić dodajući da “taj sud predstavlja najveću opomenu i uputstvo za sve ono što moram da uradim”.

Moje je da Srbiju, našu otadžbinu, naše ishodište i naš san, učinim boljom srećnijom, sigurnijom, i bogatijom zemljom, rekao je Vučić.

“Ne mogu to sam. Potrebno nam je svima zajedništvo. Ja ću svom svojom snagom raditi na zajedništvu”, naglasio je predsednik Srbije ističući da je ispunio sve svoje političke ambicije, da je na izborima oborio sve rekorde te da “nema šta više da dohvati na tom nebu”.

“Ali, to zajedništvo je potrebno Srbiji i svakom čoveku u njoj, zato što od naše mogućnosti da prepoznamo cilj i podnesemo napor, zavisi da li ćemo uopšte da imamo budućnost. Rasparčana, podeljena Srbija potpisuje akt da je mala i oslobođena nade u bolje sutra”, ukazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, nema slobode u podelama, nema napretka u svađama, nema rezultata bez međusobnog poštovanja.

“Sloboda je da ljudima kažeš ono što i ne žele da čuju jer nam to omogućava da idemo napred. Rekli smo istinu i počeli da se menjamo, priznali smo da nismo izabrani narod, da ne živimo ni na kakvom nebu. Prestali smo da čekamo, počeli smo da tražimo, prestali smo da se krijemo, počeli smo da izlazimo na crtu”, istakao je predsednik Srbije.

Poruke za region

Vučić je poručio da će raditi na uspostavljanju mira u regionu, da će sa svima razgovarati i instistirati na dijalogu i kompromisu. “Mir i stabilnost su za mnoge izlizane reči, ali biće srž mog budućeg političkog delovanja”, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da je čitav region sistem spojednih sudova. “Možemo da se povežemo, izgradimo puteve i mostove, učimo jedni od drugih i dovedemo investitore, da stvorimo region u kojem su razlike prednost a ne osnova za sukobe”, kaže Vučić.

Svima u regionu je poručio: “Hajde da stvaramo poslove, jer oni stvaraju nas, dosta smo se sahranjivali, vreme je da se rađamo.”

Rekao je da je to program sa kojim će krenuti po regionu.

Vučić je naveo da će čuvati integritet Srbije, ali da će uvek prihvatiti razgovore sa kosovskim Albancima jer se time čuvaju Srbi.

Svečanosti u Skupštini prisustvuju poslanici, članovi vlade, predstavnici diplomatskog kora, verski velikodostojnici, predstavnici Republike Srpske i bivši predsednici Srbije i Jugoslavije, kao i ostale zvanice.

Vučić će se po polaganju zakletve uputiti do zdanja na Andrićevom vencu, gde je sedište predsednika Republike, a ispred zgrade će biti upriličena smotra počasne čete pripadnika Garde i tri roda Vojske Srbije – kopnene, RV i PVO i rečne flotile, a načelnik generalštaba Ljubiša Diković podneće raport novom predsedniku.

Kako je planirano, dosadašnji predsednik Tomislav Nikolić će sačekati Vučića na ulazu u zgradu na Andrićevom vencu gde će u svečanoj sali oko 13.10 časova biti održana ceremonija stupanja Vučića na dužnost predsednika.

Nikolić će, simbolično, na ceremoniji stupanja na dužnost predati predsedniku Vučiću državni pečat i predsedničku standartu.

U kabinetu budućeg predsednika na ovaj način će biti pokazano poštovanje prema državi, tradiciji i pravnim tekovinama.

Aleksandar Vučić je juče podneo ostavku na mesto predsednika Vlade, a poslanici su ostavku konstatovali na posebnoj sednici Skupštine.

Radio-televizija Srbije ovaj svečani događaj prenosi sa velikim brojem ljudi i tehnike. Biće angažovana dvoja reportažna kola sa više od 15 kamera.

Prema Ustavu Srbije, predsednik Republike izražava državno jedinstvo Republike Srbije. U njegove nadležnosti spada predstavljanje države u zemlji i inostranstvu, proglašavanje zakona, predlaganje kandidata za predsednika Vlade Srbije, nosioca funkcija, postavljanje ambasadora, primanje akreditivnih i opozivnih pisma, davanje pomilovanja i odlikovanja.

Predsednik Republike komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

Izvor: RTS
Foto: Tanjug

Comments