Na Kosovu više birača nego stanovnika

Na Kosovu ima 1,9 miliona registrovanih birača, a prema popisu stanovništva, zvanično živi 1,7 miliona ljudi, prenosi prištinska štampa i navodi ocene predstavnika pojedinih stranaka, koji tvrde da je na biračkom spisku 615.000 osoba više od ukupnog broja glasača.

Veći broj birača u odnosu na broj stanovnika, posledica je neažuriranja biračkih spikova od 1999. godine, mada predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka, tvrdi da nema neregularnosti, jer su u biračkim spiskovima osobe sa pravom glasa.

“Ovo je pitanje koje se raspravlja na svim izborima, ali su među biračima svi oni koji su registrovani u matičnim knjigama. U spiskovima je uključena i dijaspora i svi građani koji su registrovani, oni imaju pravo da glasaju”, rekla je Daka.

Predstavnik pokreta “Samoopredeljenje” u poslednjem sazivu kosovske skupštine Mitaher Haskuka kaže međutim da jednostavna računica pokazuje da je na izbornim listama 615.000 ljudi više u odnosu na broj stanovnika.

Izvor: RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."