Predstavljen zbornik „Kosovo i Metohija u drugom svetskom ratu, sedam decenija kasnije“

Zbornik „Kosovo i Metohija u drugom svetskom ratu, sedam decenija kasnije“ predstavljen je danas u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

Na promociji zbornika govorili su Prof Dr Vladan Virijević, Dr Božica Slavković, Dr Nenad Antonijević i Dušan Kozarev, zamenik direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Prof Dr Vladan Virijević ističe da se u ovim zbornikom pokazuje ko je bio ko u Drugom svetskom ratu na prostoru Kosova i Metohije.

„Da li će ta istorijska istina dopreti do dnevno-političkih faktora koji odlučuju, mi to ne možemo reći, ali svakako je naša naučna potvrda istorijskih procesa i zbivanja u Drugom svetskom ratu jedan korak na prikazivanju stanja, kako kaže Leopold Fon Ranke, onako kako je to u istinu bilo. Samim tim, implicitno se zaključuje da je značaj zbornika veliki.  Kaže se da je Istorija učiteljica života. Da li će savremeni đaci naučiti nešto iz korica ovog Zbornika, videćemo. Mi smo se trudili da damo jedan kritički, objektivni sud o najznačajnijim događajima “ kaže Virijević.

Dodaje da je ovaj zbornik samo zagrebao po površini ove teme, i da se nada da će budući istoriografi dati celovitiji prikaz dešavanja.

Kozarev je istakao da nam je ovakav zbornik potreban ne samo kada dođu Dani pobede, oslobođenja ili drugih praznika koji proslavljaju pobedu u Drugom svetskom ratu, već nam je potreban i u svakodnevnom životu.

„Treba da vidimo kroz šta smo, zašto i kako prolazili. Zašto sada moramo da budemo posebno strpljivi u nekim situacijama i posebno uzdržani čak i kada bi kod nas proradio onaj naš inat i prkos koji svi imamo, a posebno vi u ovim krajevima,a i mi koji smo se saživeli sa ovim narodom ovde, i osećamo se kao deo vas“ rekao je Kozarev.

Zbornik je skup radova 16 istoričara, a među njima je i rad našeg sugrađanina, doktoranta istorije Jovana Aleksića.

Ovo izdanje nije štampano u velikom tiražu, a može se nabaviti u Skriptarnici Filozofskog fakulteta po popularnoj ceni.

Comments