Kozarev:Ekstremisti čine sve da spreče i otežaju povratak raseljenih

Srbi na Кosovu i Metohiji suočavaju se sa očigledno organizovanim nastojanjima ekstremista da se povratak raseljenih što je moguće više oteža ili spreči, a takva praksa je najprisutnija u Metohiji, gde je srpski narod bio prinuđen na najmasovnije iseljavanje, ističe zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev.

“I najnovije vandalizovanje povratničke kuće u okolini Istoka, gde su ovakvi napadi, nažalost, postali gotovo svakodnevni, potvrda je nesposobnosti ili izostanka želje Prištine da stvori uslove za suživot na Кosovu i Metohiji2 naveo je kozarev u saopštenju.

I međunarodna zajednica, kao odgovorna strana na Кosovu i Metohiji, dužna je da konačno uloži ozbiljnije napore kako bi se obuzdala brutalna kampanja sprečavanja raseljenih da se vrate na svoja ognjišta.

Ćutanje i odsustvo odlučne reakcije znači mirenje sa posledicama tragičnog etničkog čišćenja i podršku šovinističkim političkim konceptima kojima ne sme biti mesta u Evropskoj uniji ili bilo kojem drugom delu savremene Evrope, stoji na kraju saopštenja.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."