Kozarev:Ekstremisti čine sve da spreče i otežaju povratak raseljenih

Srbi na Кosovu i Metohiji suočavaju se sa očigledno organizovanim nastojanjima ekstremista da se povratak raseljenih što je moguće više oteža ili spreči, a takva praksa je najprisutnija u Metohiji, gde je srpski narod bio prinuđen na najmasovnije iseljavanje, ističe zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev.

“I najnovije vandalizovanje povratničke kuće u okolini Istoka, gde su ovakvi napadi, nažalost, postali gotovo svakodnevni, potvrda je nesposobnosti ili izostanka želje Prištine da stvori uslove za suživot na Кosovu i Metohiji2 naveo je kozarev u saopštenju.

I međunarodna zajednica, kao odgovorna strana na Кosovu i Metohiji, dužna je da konačno uloži ozbiljnije napore kako bi se obuzdala brutalna kampanja sprečavanja raseljenih da se vrate na svoja ognjišta.

Ćutanje i odsustvo odlučne reakcije znači mirenje sa posledicama tragičnog etničkog čišćenja i podršku šovinističkim političkim konceptima kojima ne sme biti mesta u Evropskoj uniji ili bilo kojem drugom delu savremene Evrope, stoji na kraju saopštenja.

Comments