Stojanović sa raseljenima u Kraljevu

 

Na poziv udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije „Zavičaj“, zamenik premijera Branimir Stojanović juče se u Kraljevu sastao sa predstavnicima i izabranim članovima ovog udruženja i sa njima razgovarao o problemima sa kojima su i danas suočeni u raseljeništvu, kao i o mogućnostima njihovog povratka.

Sastanku su takođe, prisustvovale i šefica biroa Kancelarije za KiM u Kraljevu Slavica Milojević i Jasmina Županjac, predstavnica Kancelarije za besplatnu pravnu pomoć, čiji je zadatak zaštita i unapređenje imovinskih prava interno raseljenih lica, izbeglica i povratnika na osnovu sporazuma o readmisiji.

Udruženje raseljenih “Zavičaj” okuplja oko 15 hiljada članova, što samo po sebi govori da je jedno od najvećih udruženja raseljenih sa Kosova. Prema rečima predsednika Obrada Đošovića rodom iz Peći, njihov glavni cilj je povratak raseljenih na svoja vekovna ognjišta, zbog čega su i zatražili sastanak sa Stojanovićem. Pored povratka na svoja imanja, ono što su raseljeni danas istakli važno im je i da im se obezbedi ekonomska sigurnost.

Stojanović je istakao da je jako važna njihova želja za povratkom, da je važno da nisu zaboravili odakle potiču i gde su im koreni i da je od posebnog značaja da to usade i generacijama koje su rođene u raseljeništvu i od kojih mnogi, čiji roditelji potiču sa Kosova i Metohije, nikada nisu imali priliku da tamo odu.

„Vezu tih mladih ljudi sa Kosovom treba jačati. Takođe, jako je važno insistirati na povratku i stalno o tome govoriti. Povratak u pojedine sredine nema perspektivu i zbog toga je važno da radimo na povratku koji je ostvarljiv, gde će povratničke porodice moći normalno da žive. Jako je važno da kada nekog vratite odakle je proteran, da mu ne samo napravite kuću, već i obezbedite posao, školu, ambulantu i sve ono što je neophodno za normalan život“, kazao je Stojanović.

Pored povratka, na sastanku je bilo reči i o problemu imovine raseljenih, koja je uzurpirana. Istaknuto je da se njihove šume seku i njive obrađuju od strane uzurpatora, a da oni ne dobijaju nikakvu naknadu za to. Tokođe, kao vrlo veliki problem, raseljeni su naveli i to da je bilo slučajeva i da im se dokumentacija o vlasništvu falsifikuje i imovina proda, a da oni tek kasnije to saznaju po završetku celog procesa.

Stojanović je naglasio da je to još jedan od razloga da njihove posete KiM budu češće, jer svoju imovinu treba da obilaze i ukoliko je to potrebno, kao u navedenim situacijama gde je uz pomoć falsifikovanih papira srpska zemlja prodavana, da pravovremeno reaguju.

„Rokovi prolaze, treba sve pratiti i pravovremeno reagovati. Tu je tim za besplatnu pravnu pomoć, takođe i na centralnom Kosovu radimo na jačanju kapaciteta, jer na drugi način nećemo moći da se izborimo. Takođe, Eparhija raško-prizrenska čini sve da pomogne i uz pomoć fonda Eparhije neke stvari su već rešene. Važno je da znate da država ima plan, ali da ne može sve preko noći da se reši. Insistiraćemo na povratku, tražićemo da se obezbede uslovi za normalan život, ali i tamo gde to ne bude išlo kako treba, glasno ćemo svimagovoriti o tome ko sprečava povratak, kao što je bila situacija sa Mušutištem. Na tome moramo raditi zajedno, jer samo zajedničkim radom stvari možemo pokrenuti napred“, rekao je Stojanović.

Sastanak je održan u Opštini Kraljevo. Okupljene je na početku sastanka pozdravio Milun Jovanović član gradskog veća koji je izneo podatak da na teritoriji Kraljeva prema popisu od pre tri godine živi 19.867 raseljenih lica. Takođe je dodao da je opština nizom projekata pomagala raseljene i obećao da će to i u buduće činiti.

Comments

Pročitaj još