Đurić: Ne verujem u rokove i obećanja koje daju Albanci

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da više ne veruje ni u jedan rok i obećanje kosovskih Albanaca kada je u pitanju formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Đurić je u izjavi novinarima na Glavičici nadomak Gnjilana izjavio da će u rokove za formiranje ZSO verovati onog trenutka kada bude video dela i spremnost u Prištini da ispune ono na šta su se sami obavezali.

Kaže da ne misli da je dobro to kada se srpskim komšijama i susedima na KiM koji su albanske nacionalnosti ZSO predstavlja kao nešto što je protiv njih, njihovih interesa i kao nešto što će umanjiti stepen njihovih prava.

“Ne, neće. ZSO onog momenta kada bude formirana samo će pomoći da srpski narod može snažnije da deluje u cilju svog opstanka, u cilju rešavanja svojih problema. Ako prošetate Kosovom videćete da ima puno problema koje ne može da reši jedno selo, jedan gradonačelnik, koje mogu i moraju da rešavaju zajednički politički predstavnici i u pokrajinskim institucijama i u lokalnoj samoupravi”, rekao je Đurić.

Navodi da zato, nešto što je dobro za Srbe, mora da bude dobro za sve na KiM i da nikako drugačije nije zamišljena ZSO.

Odgovarajući na pitanje kada će biti nastavljeni razgovori Beograda i Prištine u Briselu, Đurić kaže da je to više pitanje za one ljude koji su bez ikakvog pravog razloga obustavili razgovore pozivajući se na suđenje nekome ko je optužen za ratne zločine.

“Mislim da se iza toga krije nedostatak političke volje. Mi smo uvek spremni da razgovaramo, smatramo da je razgovor u interesu svih, da se samo kroz razgovor mogu rešavati problemi. Ja postavljam pitanje onima koji neće razgovor, kako ćemo rešiti probleme na način koji je dobar za sve”, rekao je Đurić.

Smatra, kaže, “da su razgovori apsolutno u našem interesu kao što je u našem interesu da posvećeno radimo ka tome da Srbija jača ekonomski, politički, vojno, spoljnopolitički da bi mogla više da brine o sebi i da brinući o sebi brine o svim svojim građanima, ma gde živeli”.

Izvor: Tanjug

Comments