• Početna>
  • Vesti>

U Kosovskoj Mitrovici predstavljen program “Lideri za budućnost”

U Kosovskoj Mitrovici  danas je predstavljen program „Lideri za budućnost“, koji organizuje Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative, a finansira Kancelarija za Kosovo i Metohiju kroz projekat podizanja kapaciteta i nivoa saradnje organizacija civilnog društva na Kosovu i Metohiji.

Polaznici dvomesečnog programa „Lideri za budućnost“ učestvovaće u radu radionica iz oblasti liderstva i liderskih veština, rada u javnoj službi, politike međunarodne zajednice i velikih sila prema Kosovu i Metohiji, kao i zagovaranja i lobiranja kod donosioca odluka i međunarodnih organizacija, istaknuto je prilikom  predstavljanja programa.

“Učesnici će imati priliku da kroz pet jednodnevnih predavanja  ojačaju svoje kapacitete na polju liderstva, što je jako bitno za mlade na Kosovu i Metohiji.  Od 38 prijava koje su stigle, 22 učesnika smo primili  na ovaj program. Uglavnom su to mladi ljudi koji imaju perspektivu”, kaže rukoodilac projekta Aca Mitić.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović  istakao je da je za Kancelariju za Kosovo i Metohiju i Vladu Srbije uvek zadovoljstvo kada ulaže u mlade ljude koji su potencijalni borci između ostalog i za nacionalne interese.

“Mi smo tu da vam pomognemo da razvijete one veštine koje  formalno obrazovanje dovoljno ne pruža za izazove sa kojima ćete se susretati. To su pre svega socijalne i profesionalne veštine  koje ćemo mi pokušati kroz naše iskustvo da vam prenesemo”, rekao je Jović I istakao da liderstvo ne znači dominaciju nad nekim, obezbeđenu funkcijom ili novcem, već ono predstavlja prednjačenje, odnosno liderstvo u vrlini.

Sanja Sovrlić i Darko Stanković su polaznici ovog programa.

“Mislim da je ovo zanimljiv program, svideo mi se sadržaj. Predavanjima će biti pokrivene razne oblasti I to je dobra prilika za sticanje novih veština znanja I informacija”, kaže Sovrlić.

“Ja sam iz Gnjilana, tačnije Parteša. Ovde će biti iskusnih predavača koji će nam omogućiti da pored toga što smo prošli formalno obrazovanje, ovde mogu da steknem I to neformalno obrazovanje I da saznamo kako da formalno obrazovanje primenimo u struci  I u našem daljem usavršavanju”, rekoa je Stanković.

 

Tokom studijske posete Beogradu, učesnici ovog programa imaće priliku da obiđu i upoznaju se sa radom brojnih institucija i organizacija, poput Narodne skupštine, Ministarstva spoljnih poslova, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Srpske akademije nauka i umetnosti, Evropskog pokreta u Srbiji, Fakulteta političkih nauka i Radio-televizije Srbije.

Program se završava u junu.

Comments

Pročitaj još