Svetski dan zdravlja obeležen u Zvečanu

Dom zdravlja Zvečan je danas obeležio svetski dan zdravlja akcijom besplatnog merenja krvnog pritiska I nivoa šećera u krvi.

Direktorka Doma zdravlja Zvečan Bogdana Božović poručila je građanima da ne izbegavaju da potraže pomoć kada im je potrebna.

“Svetski dan zdravlja se ove godine obeležava pod sloganom “Depresija – hajde da razgovaramo”. Važno je istaći da zdravlje ne predstavlja samo odsustvo bolesti, već predstavlja fizičko, psihičko I društveno blagostanje. Važno je da čovek bude svestan da samo razgovor sa osobom od poverenja može biti prvi I ključni korak ka očuvanju zdravlja. Trudite se da vodite društveno I ekonomski ispunjen život, da radite ono što vas ispunjava I raduje, I ne izbegavajte da potražite pomoć onda kada vam je potrebna” rekla je Božović.

Doktorka Branislava Parlić, specijalista opšte medicine, danas je pregledala građane. Istakla je da je redovan pregled najbolji način da se bolest preventuje.

“Tradicionalno, već 7. put za redom, organizujemo akciju besplatnog merenja šećera u krvi i krvnog pritiska, i davanja saveta pacijentima u vezi oboljenja i zdravog načina ishrane i života. Svetski dan zdravlja je ove godine posvećen depresiji, međutim to je specifično stanje i ne može  se time baviti u ovakvim akcijama, to bi trebalo u ordinaciji, tako da smo ovde samo generalno davali savete pacijentima. Generalni stav je da kada god osete probleme treba da se jave svome lekaru. Moto ove akcije je zajedno do zdravlja. Pacijenti i lekari su jedan tim i jedino zajedničkim radom i trudom mogu da dovedu do poboljšanja zdravlja kod pacijenata” kazala je Parlić.

Akciji se odazvalo 50ak građana.

Comments

Pročitaj još