Ne može poternica za najteža krivična dela da bude razlog pretnji opstanku celog naroda

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nijedna istraga, poternica ili optužnica ne može biti razlog za pretnje opstanku jednog naroda, poput pretnji porodice Ramuša Haradinaja, i pozvao kosovske Albance na nastavak dijaloga u Briselu, u interesu spuštanja tenzija i rešavanja problema.
“Ne može jedna poternica, jedna istraga, jedna optužnica za najteža krivična dela da bude dovoljan razlog nekome da preti opstanku celog naroda”, rekao je premijer Vučić povodom pretnji Haradinajevog brata da na Kosovu neće biti Srba ukoliko Ramuš bude izručen Srbiji.
“To je neodopustivo. Ne može to da razume ni država Srbija, ni jedna druga zemlja na svetu i te pretnje zaslužuju najveću i najoštriju osudu”, kazao je Vučić na konfrenciji za novinare posle prijema dece sa Kosova i Metohije.

Premijer je predložio albanskoj strani da se, što pre i bez ozbira na potencijalne izbore, nastavi dijalog u Briselu ili bilo gde drugde.

Prema njegovim rečima, važno je da se spuste tenzije, a ne da se izazivaju nove tenzije, teškim rečima da se plaši neko, proteruju ljudi sa svojih ognjišta, već je bitno da se izbegne svaki incident.

“To je predlog za ljude u Briselu i Prištini. Danas bi bilo lakše da odgovaram na uvrede i pretnje, ali važnije je da uradimo nešto da stabilizujemo situaciju, sačuvamo mir i razgovaramo o svemu što su ključni problemi”, naglasio je Vučić.

Comments