Đurić čestitao Svetski dan Roma: Delili ste sudbinu Srba na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić čestitao je danas pripadnicima romske nacionalnosti Svetski dan Roma.

“Pripadnicima romskog naroda, posebno onima koji su ostali da žive na Kosovu i Metohiji ili se privremeno nalaze u centralnoj Srbiji kao interno raseljena lica, čestitam Svetski dan Roma, sa željom da njihov socijalni i politički položaj bude bolji i da prestanu da budu žrtva zanemarivanja i segregacije, kojoj je često izložen i srpski narod u našoj južnoj pokrajini”, stoji u čestitki.

Đurić je naglasio da je veliki broj Roma na Kosovu i Metohiji delio je tokom rata i po okončanju sukoba sudbinu sa srpskim narodom i bio meta napada i progona, međutim Romi su ostali verni državi Srbiji a Srbija je ostala verna njima.
“Danas su mnogi Romi primaoci socijalnih davanja i drugih vidova pomoći koje obezbeđuje Republika Srbija, koriste usluge srpskog obrazovnog i zdravstvenog sistema na Kosovu i Metohiji i garantuje im se pravo na jednake mogućnosti.
Romi koji žive u većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji tretiraju se kao ravnopravni građani, a formiranjem Zajednice srpskih opština steći će još jedan institucionalni mehanizam koji će biti i u službi odbrane njihovih prava i interesa”, ističe Đurić..
On posebno podvlači da su Srbi i Romi  danas, kao i mnogo puta u prošlosti, zajedno u borbi za ostvarivanje svojih ljudskih i političkih prav Re i da republika Srbija neće zaboraviti njihovu lojalnost i ostati gluva na njihove probleme.

Comments