Univerzitet u Prištini ostaće trajno u sistemu Republike Srbije

Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrvici ostaće trajno institucija u sistemu Republike Srbije i u predstojećem periodu će u njega biti sve više ulagano, kakao jedna instituciju od najvišeg nacionalnog značaja i zaslužuje, izjavio je danas Televiziji Most zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev.

Vlada Srbije nastaviće da ulaže u razvoj institucija od značaja za mlade, posebno u Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, svesna strateškog značaja koji ta obrazovna institucija ima za srpski narod i njegov opstanak u našoj južnoj pokrajini, rekao je Kozarev.

Republika Srbija će, kao osnivač tog univerziteta, prema njegovim rečima, nastaviti da univerzitet u Kosovskoj Mitrovici tretira i kao veoma važan simbol institucionalnog prisustva naše države u pokrajini.

“Oni u Prištini koji se nadaju da će nepoštovanjem briselskih dogovora koji se odnose na priznavanje diploma istisnuti naš univerzitet sa Kosova i Metohije i obeshrabriti srpsku omladinu da svoju profesionalnu i akademsku budućnost gradi u okviru obrazovnog sistema Republike Srbije gaje uzaludne nade”, izjavio je Kozarev.

On je naglasio da se svim sredstvima mora štititi pravo studenata u Kosovskoj Mitrovici da se školuju u okviru obrazovnog sistema Republike Srbije.

 

Izvor: TV Most

Comments