• Početna>
  • Vesti>

Umetničko izražavanje mladih na području severa Kosova

,,Pablo Pikaso je jednom prilikom izjavio da su sva deca umetnici, ali je problem ostati umetnik i kao zreo čovek. Zato je i važno da deca u najranijem uzrastu razvijaju svoj talenat, slobodno izražavaju svoja osećanja i pogled na život i svet pretoče u umetničko delo. Jer to su najčistija dela”.

Na ovaj način Miljana Bulatović iz galerije ,,Akvarius“ u Kosovskoj Mitrovici započinje priču o ,,Malom Ateljeu“ koji vodi i značaju razvijanja talenta kod dece u ovom smislu.

,,Dečji crtež predstavlja ravnotežu između apstraktne pojmovnosti i individualne očiglednosti. To znači da kada dete nešto nacrta, ne dodvorava se nikome, ne kalkuliše, kao što se ne kalkuliše ni u ljubavi. Dečji radovi su najbolji dokaz da umetnost jeste dar ljubavi, hitac ljubavi. Zato je i rad sa decom iz osnovne škole mnogo značajniji, iskreniji, i može da u perspektivi da mnogo uspešnije rezultate, nego kada se radi sa srednjoškolskom omladinom ili studentskom populacijom. Što je čovek stariji, potiskuje ono najlepše umetničko što nosi u sebi, bilo zbog socijalnog okruženja, stečenih navika, vaspitanja u školi i u porodici. Javlja se strah od ogoljavanja sopstvenih osećanja, duše, stavova o društvu i okolini. Deca taj strah nemaju, i kada se u ranom uzrastu oslobode, shvate i uvere se da mogu slobodno, i bez uticaja (lažnih) autoriteta, kreativno da se izraze, a da to neko primeti, komentariše i, naposletku, prihvati kao vrednost, postoji nada da će neko od njih zaista uspešno, istinito i iskreno i u daljem toku života da se bavi umetnošću, stvaralaštvom. Jer, umetnosti nema, i nikada je nije ni bilo bez pobune, a deca, još nezaražena svim negativnim sastojcima koje im život pruža, po prirodi stvari u sebi, osim kreativnosti, svežine i originalnosti, nose i zrno pobune“, slikovito nam objašnjava Bulatovićeva.

„Mali atelje“, koji funkcioniše pri galeriji „Akvarijus“, postoji od 2015. godine. Reč je o edukativno-umetničkoj likovnoj radionici kroz koju je prošlo preko 150 mališana različitih uzrasta, a koji trenutno broji 58 članova. Ekonomski je samoodrživ, finansira se isključivo od članarine koju plaćaju polaznici i nikada nije dobio donaciju ni od jedne institucije ili ustanove. Osim Miljane Bulatović, inače diplomiranog psihologa, koja je, završila master studije na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, saradnici ,,Malog ateljea“ su i studenti Fakulteta umetnosti Stefan Stevanović i Dunja Veljković. Rad sa decom prati i prof. dr Velimir Karavelić, istaknuti vajar, univerzitetski profesor i jedan od retkih metodičara likovne nastave na ovim prostorima.

Kako u Mitrovici, ali i uopšte na severu Kosova, ne postoji škola za talentovanu decu koja imaju dara i senzibiliteta za likovne umetnosti, ,,Mali atelje“ nastao je kao potreba koji, osim zadovoljavanja iste, pruža i osećaj da se nešto korisno radi za društvo i materijalnu egzistenciju, uopšte. Imajući to u vidu TV Most se sa mrežom organizacija „Čuvari dečijih prava“ formirane u okviru projekta Jačanje civilnog društva u oblasti dečijih prava koji finansira EU, rukovodi Kancelarija Evropske unije na Kosovu a implementira NVO Domovik iz Mitrovice, dala u istraživanje kreativnog ispoljavanja mladih.

Svako dete ima priliku da se likovno i umetnički izrazi, u skladu sa svojim interesovanjima, potpuno slobodno, te da svoju kreativnost razvije, bilo da je reč o formi ili sadržaju. Takođe, nenametljivo, deca dobijaju i osnovne informacije o slikarskom zanatu, a stiču i osnovna saznanja o istoriji, teoriji umetnosti i biografijama likovnih umetnika.
A da je ovakav način rada i produktivan dokazuju nam česta izlaganja sve tri grupe ateljea.

,,Svaka dva meseca u galeriji „Akvarijus“ organizuju se grupne izložbe članova „Malog ateljea“, a za one koji su bili najuporniji, najvredniji i koji su stvorili najupečatljivije radove, u umetničkom i estetskom smislu, predviđene su i samostalne izložbe. Poslednja u nizu izložbi organizovana je povodom Međunarodnog dana žena, kada su polaznici napravili portrete najznačajnijih srpskih i svetskih likovnih umetnica (Katarina Ivanović, Frida Kalo, Milena Pavlović Barili, Nadežda Petrović, Marina Abramović), i to u prirodnim veličinama, a, pored toga, pripremili su i tekstove o njihovim životima i delima, značaju koji imaju u nacionalnoj i svetskoj istoriji umetnosti. Ta izložba i tribina bili su najbolji pokazatelj dometa „Malog ateljea“, kao kreativne, umetničke, ali i edukativne radionice. Kroz igru, zabavu, ali i ozbiljan trud i rad, deca su ne samo ispoljila svoj stvaralački potencijal, svoje viđenje likovnih umetnica, nego su saznali i podelili sa posetiocima svoja saznanja o njima. „Mali atelje“ i galerija „Akvarijus“ već sada imaju saradnju sa pojedinim institucijama kulture. Radovi najuspešnijih članova „Malog ateljea“ redovno se prezentuju u omladinskom listu „Naše polje“, jedinom dečjem časopisu na Kosovu i Metohiji, koji u kontinuitetu izlazi u Gračanici“.

Tokom ove godine zaposleni u ovom ateljeu nameravaju da najbolje umetničke radove predstave i publici širom Kosova i Metohije, ali i u regionu. Pored toga, u planu je i sadržajno proširivanje radionice i na druge oblasti umetničkog izražavanja, kako bi mališanima pružili mogućnost da steknu i osnovna saznanja iz oblasti književne i scenske umetnosti.
Krilaticom ,,Kreativnost je oružje sreće i zadovoljstva!“ Miljana je završila razgovor, a nas ostavila u nadi da će ovakvih i sličnih kreativnih radionica u narednom periodu biti više, te da će mladi, upravo ovako naoružani, kreirati sebi neku lepšu i svetliju budućnost.

 

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još