Đurić: ZSO na osnovu dogovorenog, a ne političkih odluka Prištine

Za Srbe na Kosovu i Metohiji i za Srbiju ostaje prioritet formiranje ZSO na način koji je dogovoren, poručio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Zajednica srpskih opština može da bude formirana samo na osnovu onoga što je dogovoreno u Briselu, a ne na osnovu nekih unutrašnjih političkih odluka Prištine, izjavio je Marko Đurić.

Đurić je tako odgovorio na pitanje koliko je za Srbiju prihvatljivo formiranje ZSO uz poštovanje odluke kosovskog Ustavnog suda.

O tvrdnjama kosovskog premijera Ise Mustafe da je Priština spremna da se započne sa izradom statuta u skladu s kosovskim ustavom, Đurić je istakao da veruje delima, a ne rečima.

“Mi smo posle toliko godina njihovog odlaganja u poziciji da možemo da verujemo samo delima, a ne više rečima. Kao što je Njegoš govorio – spuštavah se ja na vaše uže, umalo se uže ne pretrže”, rekao je Đurić novinarima.

Dodao je da Srbija želi da vidi da li su oni zaista spremni da to urade onako kako je dogovoreno, a ne kako bi njima politički odgovaralo, pa će tek onda moći da se izjasni o tome koliko su njihove namere ozbiljne.

“Do sada smo videli da nisu bili spremni da poštuju slovo i delo dogovora, a naravno za Srbe na KiM i za Srbiju ostaje prioritet formiranje ZSO na način koji je dogovoren”, rekao je Đurić.

Podsetio je da su i u prethodnim mesecima zvaničnici EU i SAD i šire međunarodne zajednice pozivali na formiranje ZSO, a da se Priština za sada oglušivala na to.

“Potrebno je da svi oni iskoriste sav uticaj koji imaju da bi se omogućilo jačanje političkih kolektivnih prava Srba na KiM, a najbolji način je kroz formiranje ZSO”, istakao je direktor Kancelarije za KiM.

 

Izvor: RTS

Comments