Vladika Teodosije na Mladence u Kosovskoj Mitrovici

Svetu arhijerejsku liturgiju predjeosvećenih Darova, u hramu Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici služio je vladika raškoprizrenski Terodosije uz sasluženje ove eparhije.

Liturgija predjeosvećenih Darova može se okarakterisati kao duša ili centar velikoposne bogosluženja. Poznata je kao liturguja četrdesetnice.

“Služimo ovu svetu liturgiju da bi mogli u toku nedelje da se što češće pričešćujemo telom i krvlju Gospoda našega. Ovaj Veliki post je svima nama potreban da učinimo podvig uzdržanja i podvig molitve, da bi se približili Hristu”, rekao je vladika Teodosije okupljenom narodu i dodao da je danas tačno polovina posta.

Teodosije je istakao da “ploveći pučinom posta, mi se molimo Bogu da stignemo na cilj gde smo krenuli, a to je da dočekamo sveti praznik Vaskrsenja Hristovog.

Veliki vaskršnji post koji traje sedam nedelja završava se 16. aprila kada pravoslavni vernici proslavljaju Vaskrsenje Isusa Hrista.

Izvor: TV Most

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."