Glasanje na Kosovu i Metohiji jos uvek neizvesno

 

Ni deset dana do predsedničkih izbora u Srbiji, nema odluke da li će glasanje biti organizovano i na Kosovu i Metohiji. Republička izborna komisija je odlučila da se izbori na Kosovu i Metohiji organizuju na 90 biračkih mesta. Odluka o biračkim mestima na Kosovu i Metohiji važiće sve dok bezbednosna procena dozvoli da izbori budu održani.

Nema razloga da izbori za predsednik Srbije ne budu održani na Kosovu i Metohiji, kao što je činjeno i ranijih godina.

Za razliku od drugih krajeva centralne Srbije, na KiM u organizaciji izbora učestvuje misija OEBS-a koja je u ranijim slučajevima bila servis za potrebe Republičke izborne komisije.

OEBS je ranijih godina preuzimao listiće, dopremao ih do birališta i nakon glasanja listiće vraćao RIK-u.

U OEBS-u su dopisniku RTS-a rekli da su tehnički spremni za izbore, ali da još nema odluke. Nastavljaju se konsultacije i kažu da se nadaju brzom i pozitivnom ishodu.

Srbi očekuju da će im biti omogućeno da glasaju, a to pravo su imali od uvođenja međunarodnog protektorata 1999, ali i nakon odluke da se jednostrano proglasi nezavisnost.

Skoro 20 godina Srbi nisu ostajali bez prava da glasaju i na izborima u centralnoj Srbiji.

Albanske opozicione partije i civilno društvo se protive srpskim izborima na KiM. Potpredsednik kosovske vlade Razim Keljmendi kaže da izbore za predsednika Srbije treba održati samo u centralnoj Srbiji, ali je on u tom stavu usamljen.

U kosovskoj vladi kažu da Srbi imaju pravo da glasaju na izborima u državi čiji pasoš poseduju. Da kojim slučajem ne poseduju pasoš, u Prištini kažu da bi Srbi mogli da učestvuju na izborima samo slanjem glasova poštom.

Obično se školski objekti koriste kao mesto za izjašnjavanje birača.

Izvor ,TV Most

Comments

Pročitaj još