Glasanje na Kosovu i Metohiji jos uvek neizvesno

 

Ni deset dana do predsedničkih izbora u Srbiji, nema odluke da li će glasanje biti organizovano i na Kosovu i Metohiji. Republička izborna komisija je odlučila da se izbori na Kosovu i Metohiji organizuju na 90 biračkih mesta. Odluka o biračkim mestima na Kosovu i Metohiji važiće sve dok bezbednosna procena dozvoli da izbori budu održani.

Nema razloga da izbori za predsednik Srbije ne budu održani na Kosovu i Metohiji, kao što je činjeno i ranijih godina.

Za razliku od drugih krajeva centralne Srbije, na KiM u organizaciji izbora učestvuje misija OEBS-a koja je u ranijim slučajevima bila servis za potrebe Republičke izborne komisije.

OEBS je ranijih godina preuzimao listiće, dopremao ih do birališta i nakon glasanja listiće vraćao RIK-u.

U OEBS-u su dopisniku RTS-a rekli da su tehnički spremni za izbore, ali da još nema odluke. Nastavljaju se konsultacije i kažu da se nadaju brzom i pozitivnom ishodu.

Srbi očekuju da će im biti omogućeno da glasaju, a to pravo su imali od uvođenja međunarodnog protektorata 1999, ali i nakon odluke da se jednostrano proglasi nezavisnost.

Skoro 20 godina Srbi nisu ostajali bez prava da glasaju i na izborima u centralnoj Srbiji.

Albanske opozicione partije i civilno društvo se protive srpskim izborima na KiM. Potpredsednik kosovske vlade Razim Keljmendi kaže da izbore za predsednika Srbije treba održati samo u centralnoj Srbiji, ali je on u tom stavu usamljen.

U kosovskoj vladi kažu da Srbi imaju pravo da glasaju na izborima u državi čiji pasoš poseduju. Da kojim slučajem ne poseduju pasoš, u Prištini kažu da bi Srbi mogli da učestvuju na izborima samo slanjem glasova poštom.

Obično se školski objekti koriste kao mesto za izjašnjavanje birača.

Izvor ,TV Most

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."