U KM obeleženo 13 godina od martovskog pogroma

 

„Kada se martovski pogrom 2004 desio, bio je otrežnjenje za sve koji su mislili da su krvavi sukobi u 21 veku u Evropi prošlost“ rekao je pomoćnik u Kancelariji za Kosovo i Metohiju Ljubomir Marić na obeležanjanju martovskog pogroma.

Povodom trianestogodišnjice martovskog pogroma koji se desio 17. i 18. marta 2004 predstavnici privremenih organa i vlade Republike Srbije položili su vence na spomen ploče tragično nastradalim Mitrovčanima  Jane Tučev, Borivoja Spasojevića kao i na „Spomenik istine“ koji se nalazi u blizini glavnog mosta.

Ljubomir Marić je rekao da se danas na Srbe ne ide ruljom i batinama, već paragrafima i rezolucijama.

„Mi moramo danas da se sećamo i Borivoja Spasojevića, i Zlatobora Trajkovića i Jane Tučev i ostalih naših stradalnika. Njihova imena su nam opomena kako bi neko možda ponovo pokušao da promeni stvarnost, a to su isti oni koji su planirali i realizovali pogrom tog 17og marta 2004 godine. Slava im“ kazao je Marić.

Dodao je da se nada da će se ponovo sesti za pregovarački sto kada, kako je rekao, „prođu predizborna junačenja u Prištini“.

Predsednik privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić istakao je da srpski narod ne zaboravlja i da traži istinu i pravdu za nevino stradale.

„Današnji dan nas obavezuje da budemo jedinstveni i složni u danima koji dolaze, jer plašimo se da je 17ti mart i dalje svakoga dana, samo na drugačiji način. Moramo biti istrajni i čuvati svoja ognjišta. Jako je bitno što je država Srbija uz nas i što čuva svoj narod, jer sigurni smo da bez te podrške i čvrste veze nama nema  budućnosti. Slava svim stradalima“ rekao je Spirić.

U talasu nasilja na KiM 17, i 18, marta 2004 godine ubijeno je 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti. Povređeno je najmanje 170 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu. Porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

 

 

Comments

Pročitaj još