Sećanje na martovski pogrom,da se ne zaboravi

 

Danas se navršava 13 godina od martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji kada su Albanci proterali nešto više od četiri hiljade Srba iz svojih kuća i zapalili preko trideset verskih objekata.

 

U talasu nasilja, pokrenutom naopakim tumačenjem nesreće i kampanjom albanskih medija u kojoj su lokalni Srbi optuženi da su psima naterali preko reke Ibar grupu dečaka Albanaca iz sela Čabar kod Zubin Potoka od kojih se jedan utopio u reci, ubijeno je 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

Osim 19 žrtava nasilja, kako glasi zvanična verzija događaja, šest leševa dopremljenih u prištinsku mrtvačnicu, nikada nije identifikovano. Oko 900 osoba, Srba, Albanaca i pripadnika međunarodnih misija je povređeno. Proterano je više od 4.000 Srba,a većina njih se do danas nije vratila u svoje domove.

Više od 800 objekata, uključujući 35 crkava i manastira, 18 spomenika kulture teško je oštećeno ili potpuno uništeno, poput crkve iz 14. veka Bogorodica Ljeviška u Prizrenu.

Prema procenama UNMIK-a, u neredima je, na 33 lokacije, učestvovalo oko 60.000 Albanaca. Povređeno je više od 100 pripadnika Kfora i policajaca UN, a zapaljena su i 72 vozila međunarodnih snaga.

Martovske događaje na KiM osudili su Savet bezbednosti UN, kao i Evropska unija, a Parlamentarna skupština Saveta Evrope je 29. aprila 2004. donela rezoluciju.

Međunarodni tužioci i sudije na Kosovu i Metohiji procesuirali su sedam slučajeva uništavanja crkava i 67 osoba osudili na zatvorske kazne od 21 meseca do 16 godina.

 

Comments

Pročitaj još