Đurić sa sa ambasadorom Republike Austrije u Beogradu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Republike Austrije u Beogradu Johanesom Ajgnerom, sa kojim je razgovarao o političkoj i bezbednosnoj situaciji u pokrajini i regionu zapadnog Balkana.

Đurić je, istakavši da je Austrija jedan od najvećih partnera Srbije u nastojanjima da se u regionu očuva stabilnost, upozorio da smo proteklih sedmica svedoci organizovanih i sinhronizovanih pokušaja nosilaca velikoalbanske ideje da destabilizuju region, navedeno je u saopštenju.

Priština je, kako je objasnio, generisala atmosferu nepoverenja kampanjom za formiranje takozvane kosovske vojske, pokušajima otimanja imovine Republike Srbije na KiM, prekidom dijaloga sa Beogradom i tvrdoglavim odbijanjem da otpočne proces formiranja Zajednice srpskih opština.

Unazađivanju srpsko-albanskih odnosa doprinosi i najnovija kampanja vršenja pritisaka na srpske političke predstavnike na KiM i pokretanja apsurdnih političkih procesa protiv njih.

Đurić je istakao da, uprkos svemu, Beograd ostaje opredeljen za dijalog sa Prištinom, smatrajući da su razgovori najefikasna brana eskalaciji međunacionalnih tenzija i garancija bezbednosti srpskog naroda.

Direktor Kancelarije za KiM je, međutim, izrazio bojazan da bi pojačana politička retorika i štetni jednostrani potezi Prištine, koji su pre svega uzrokovani unutrašnjim političkim razlozima, mogli nepopravljivo da ugroze proces normalizacije, zbog čega je neophodno da međunarodna zajednica reaguje kako se tako nešto ne bi dogodilo.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."