NATO: Ne može armija Kosova bez promene Ustava

Zvaničnici NATO u Briselu su danas ponovo naglasili ozbiljnu zabrinutost zbog namere vlasti u Prištini da Bezbednosne snage Kosova (BSK) bez ustavnih promena preobrate u oružane snage, kao što je to već juče generalni sekretar Atlantskog saveza Jens Stoltenberg stavio do znanja u telefonskom razgovoru s predsednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem i Isom Mustafom.

To su ageniji Beta rekli zvaničnici u sedištu NATO na molbu da se osvrnu na današnju izjavu kosovskih vlasti da je “vlada Kosova opredeljena da Kosovo ima svoju vojsku u okviru ustavnih rešenja i uz podršku i koordinaciju sa strateškim partnerima SAD i NATO-om”.

Oni su podvukli da je Prištini juče prenesen “jasan stav atlantskih saveznika da jednostrani potezi kao što je ta namera (vlasti u Prištini) ne donose ništa dobro”, kako je Tačiju i Mustafi i predočio Stoltenberg.

Čelnik NATO je podvukao i da “od vlasti Kosova traži da budu i dalje u tesnom kontaktu s Beogradom”.

Diplomatski izvori u NATO su rekli da to očigledno govori i da vlasti u Prištini moraju voditi računa i o stavu Beograda i samih kosovskih Srba o tom pitanju.

Prema njihovim rečima, o stavu atlantskih saveznika prema pretvaranju BSK u vojsku više nego jasno govori i oštro saopštenje američke ambasade u Prištini u kojem se upozorava da bi stvaranje oružanih snaga Kosova bez saglasnosti u parlamentu o ustavnim dopunama dovelo do povlačenja dosadašnjeg vida podrške Vašingtona kosovskim vlastima.

Stoltenberg je u telefonskom razgovoru s Tačijem i Mustafom istakao da je “proteklih godina NATO podržao razvoj BSK kao profesionalnih i u sve većoj meri multietničkih snaga”.

On je dodao da su “ustrojstvo, mandat i misija BSK u nadležnosti domaćih kosovskih institucija u skladu sa njihovim ustavnim pravom”.

“Ipak, ukoliko mandat BSK bude promenjen kako je predloženo, NATO će morati da preispita ravan svoje predanosti, posebno kad je reč o izgradnji kapaciteta”, navodi se u saopštenju Stoltenberga.

“To sam jasno predočio prilikom moje posete Kosovu u februaru i ponovio u telefonskim razgovorima koje sam imao danas”, istakao je Stoltenberg, naglasivši da je s tim u vezi i dalje u bliskoj vezi sa partnerima u Evropskoj uniji.

 

Izvor: Beta

Comments