Dačić: Srbija se protivi formiranju vojske Kosova

Srbija ne gleda pozitivno na najave formiranja oružanih snaga Kosova i u političkom smislu će uraditi sve da do toga ne dođe, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Ivica Dačić rekao je na konfrenciji za novinare da Srbija, u svakom slučaju, ne gleda pozitivno na formiranje oružanih snaga Kosova.

“Kao što znate, oni vuku jednostrane poteze, a posledice te politike su jasno vidljive – izazivanje nestabilnosti u regionu”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, formiranje oružanih snaga Kosova nije u skladu sa Rezolucijom 1244, po kojoj na KiM mogu da budu samo naoružane snage UN, odnosno međunarodnih organizacija, Kfor.

“To je i bila tema razgovora prilikom potpisivanja Briselskog sporazuma, da ukoliko nekada dođe do toga, protivno volji Srbije, da te snage ne mogu da dolaze na teritorije gde žive Srbi bez prethodne saglasnosti Kfora. Srbija će u političkom smislu uraditi sve, ali kao što znate, oni vuku jednostrane poteze, a posledice te politike su jasno vidljive – izazivanje nestabilnosti u regionu”, rekao je Dačić.

On očekuje promenu politike EU, u smislu da pokuša da ima “balansiraniju poziciju” i da bude faktor koji doprinosi smanjenju rizika, izazova i nestabilnosti u regionu.

Zato je važno, smatra Dačić, da iz Srbije dolaze pozivi na suzdržanost, na jednu politiku koja će omogućiti da se rešavaju problemi, a ne da se umnožavaju.

“Mi smo spremni na tu politiku, premijer Vučić rekao je više puta da će učestvovati na raznim skupovima gde možemo da istaknemo našu stabilizirajuću ulogu”, rekao je Dačić.

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."