• Početna>
  • Vesti>

U novoj sezoni deset vodiča – spasilaca na “Via Ferrata Berim – Mokra Gora”

Angažovanjem organizacije Outdoor In, od  1. maja kada kreće nova sezona, na “Via Ferrata  Berim – Mokra Gora” biće angažovano deset vodiča – spasilaca koji će zainteresovane pratiti tokom savladavanja ovog uspona.

„Ferata je čelični put – kroz stenu, neprohodne delove kojima se stiže do vrha planine. Naša staza je profesionalna i potpuno  bezbedna i može da je savlada svako“, rekla je gostujući u emisij Sport centar, vodič spasilac Vesna Ćosić.

Ona je naglasila da su izvesne pripreme za savladavanje uspona potrebne ali da nije neophodna nikakva obuka, niti neka posebna  fizička spremnost da bi se ovaj put prešao.

„ Potrebno je da imate samopouzdanje da vi to možete, da slušate vašeg vodiča, da radite po njegovim uputstvima, da budete hrabri,  staloženi, pribrani i to je to“,  kaže Ćosić.

Ona napominje da bilo ko može da pređe feratu koja je srednje težine ali da  postoji tehnički uslov – da ste stariji od osamnaest godina.

Organizacija Outdoor In organizovala je kurs za vodiče-spasioce  koji su prošli treninge i obuke za vodiče na ferati  tako da će njih desetoro od maja meseca pružiti profesionalnu podršku i sigurnost posetiocima Mokre Gore  koji žele da se oprobaju  na Ferati i da  kako Ćosić kaže „osete malo adrenalina i što je najbitnije druženje“.

Comments

Pročitaj još