Ivanović: Uslov za opstanak Srba na KiM dobar odnos sa Beogradom

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović izjavio je da moramo konstituisati privremene organe ZSO, kao i da je jedini način da Srbi na KiM opstanu taj da imaju najbolje moguće odnose sa Beogradom.

“Mi sa naše strane moramo konstituisati, privremeno, privremene organe ZSO. A ti privremeni organi kao privremena skupština, privremeni predsednik i privremeno izvršno veće sa sekretarijatima mogu i moraju da budu formirani što je pre moguće”, rekao je Ivanović za Radio Kontakt plus.

Kako je rekao, to je važno iz više razloga jer na taj način srpska zajednica pokazuje da je posvećena i rešena da to radi sa Prištinom ili bez Prištine.

“Bolje sa Prištinom i sa Briselom, ali, ako to nije moguće naš interes je toliko veliki i toliko jak da mi u to formiranje ZSO jednostavno treba da krenemo”, ocenio je Ivanović.

Kaže da je uslov opstanka Srba na KiM njihov dobar odnos sa zvaničnim Beogradom.

“Jedini način da Srbi na Kosovu i Metohiji opstanu jeste da imaju najbolje moguće odnose sa Beogradom, bez obzira ko je na vlasti u Beogradu, najbolje moguće odnose sa Vladom Srbije, predsednikom Srbije i svim organima Republike Srbije, jer samo tako mi imamo šansu da ostanemo ovde”, rekao je Ivanović.

Ivanović se osvrnuo i na bojkot kosovskih institucija od strane Srba, naglasivši da nema sumnje da je Srpskoj listi u ovom trenutku veoma teško da obavlja svoj posao kako valja, ali da je važno da je opredeljenje za učešće u institucijama nešto što se nije promenilo.

“U ovom trenutku mislim da nemaju uslova da nešto ozbiljno rade i mislim da ih je koalicioni partner – LDK i PDK jednostavno izigrao, zaobišao kod svih glavnih pitanja, počev od dogovora koji su vodili iza njihovih leđa, vezano za vojsku Kosova, zatim oko toga što su opstruisali pitanje formiranja ZSO”, rekao je Ivanović.

To pokazuje nepoštovanje prema svom koalicionom partneru a na tom principu se ne može graditi dobar odnos, rekao je Ivanović.

On je, govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Ivanović je ocenio da su velike tenzije među Albancima i da misli da je moguće da dođe do nereda ali ne da to mogu biti veliki neredi koji bi ugrozili Severnu Mitrovicu ili severne opštine.

Prema njegovim rečima, uvek su u takvoj situaciji u opasnosti enklave te stoga sa svoje strane moramo učinimo sve što je moguće da do takvih nereda ne dođe ili ako dođe da oni ne budu usmereni prema Srbima.

“Mislim da će sigurno doći do nekih socijalno motivisanih nereda odnosno demonstracija i protesta i to socijalno nezadovoljstvo će na kraju eksplodirati zahtevima za održavanjem vanrednih izbora na Kosovu”, rekao je Ivanović koji je dodao da ga čudi da je aktuelna kosovska vlada opstala i do sada.

Govoreći o odluci Međunarodnog sudskog veća Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici da mu odredi dvomesečni kućni pritvor, Ivanović je naveo da to jeste objektivno korak napred “iako je apsurdno da čovek koji apsolutno ni za šta nije kriv smatra blagoslovom da su mu dali makar kućni pritvor”.

On je rekao da smatra da je to početak novog pogleda na ceo taj slučaj.

“Naime, ja očekujem da će oni mnogo ozbiljnije, sa mnogo manje političkih uticaja razmotriti čitavu situaciju, sva ona svedočenja, videti ono što smo mi ponudili i računam da će svakako na kraju shvatiti da ja sa tim događajem za koji me optužuju nemam ama baš nikakve veze, čak ni indirektna ni direktna saznanja”, ukazao je Ivanović.

Comments