• Početna>
  • Vesti>

Evropski parlament: Odmah ustanoviti Zajednicu srpskih opština

Evropski parlament traži da vlasti u Prištini “odmah ustanove Zajednicu srpskih opština saglasno sporazumu (Beograd-Priština), potpisanom uz posredovanje Evropske unije, a u skladu s odlukom Ustavnog suda Kosova”, piše u predlogu rezolucije o Kosovu koju danas popodne treba usvoji Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta.

U predlogu rezolucije, koju potom, na plenarnom zasedanju, treba konačno da usvoji i Evropski parlament, navodi se da još nije počela ni izrada statuta Zajednice srpskih opština, koja je u dokumentu označena kao “asocijacija”, kako je nazivaju vlasti u Prištini.

Izveštač Evropskog parlamenta za Kosovo, austrijska poslanica “zelenih” Ulrike Lunaček, izradila je izveštaj koji je poslužio kao osnova za predlog rezolucije. U njemu se ponovo poziva pet članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, da to učine, uz tvrdnju da bi to “doprinelo normalizaciji odnosa Beograd-Priština”.
Ulrike Lunacek: Izveštač EP za Kosovo.

Takođe se “hitno traži od rukovodilaca srpske zajednice na Kosovu da svoj položaj i ulogu u potpunosti ugrade u kosovske institucije, da se odvoje od Beograda i konstruktivno rade, na dobrobit celog stanovništva Kosova”.

Predstavnici Srpske liste koja je ranije učestvovala u radu vlade u Prištini, saopštili da se neće vratiti u kosovske institucije sve dok ne počne formiranje Zajednice srpskih opština, na šta su se vlasti u Prištini obavezale potpisivanjem sporazuma o tome još avgusta 2015. godine.

U dokumentu o kojem raspravlja Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta, izražava se i “zabrinutost zbog i dalje postojećih srpskih paralelnih struktura, i traži se njihovo uklanjanje”.

Naći rešenje za Trepču

Evroposlanici “pozivaju zainteresovane strane da nađu prihvatljivo i zadovoljavajuće rešenje za položaj Rudarskog kompleksa Trepca”.

Oni izražavaju zadovoljstvo zbog sklapanja sporazumaKosovo-EU o pridruživanju i naglašavaju da je “zabrinjavajuće što je u parlamentu Kosova u potpunom zastoju ratifikovanje razgraničenja s Crnom Gorom”. Kažu da je liberalizaciju režima viza EU za građane Kosova moguće očekivati tek kada vlasti u Prištini ispune taj i ostale uslove.

Drugi ključni uslov je, kako je podvučeno, da se “postignu opipljivi rezultati u osudi lica na visokom nivou za korupciju i organizovani kriminal”.

Evroposlanici “ponovo izražavaju zabrinutost zbog sporosti u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala” i jer to “nije podvrgnuto pravdi naročito na severu Kosova”.

Osnivanje posebno suda u Hagu za ratne i zločine protiv čovečnosti počinjene na Kosovu, u predlogu rezolucije se označava kao “presudan korak za garantovanje pravde i pomirenja”.

Takođe se pozdravlja to što je Kosovo dobilo status posmatrača u Savetu Evrope i “poziva se Srbija da se ne upliće u ulazak Kosova u međunarodna i regionalna tela”.

 

Izvor: BETA, Blic

Comments

Pročitaj još