• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Podržati razvoj turizma i opstanak Srba na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić obišao je danas štand Kancelarije za Kosovo i Metohiju na 39. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu.

Đurić je tom prilikom rekao da bi “svaki Srbin bar jednom u životu trebalo da poseti prostor Kosova i Metohije, i da se upozna sa kulturnim, verskim i privrednim bogatstvom naše južne pokrajne”.

On je dodao da će “na taj način podržati i razvoj turizma i opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji, kao što to čini Kancelarija za Kosovo i Metohiju”, rekao je Đurić.

“KiM i u geografskom smislu predstavlja jedan od najlepših delova Srbije. Na Kosovu i Metohiji, naročito u Metohijskoj kotlini nalazi se deo naše zemlje koji ne samo da je najplodniji nego ga karakteriše i mediteranska klima. Tamo su i naši manastiri koji su ne samo baština srpskog naroda, nego i svetska baština Uneska”, rekao je Đurić.

On je dodao da se veliki broj porodica koje žive u srpskim enklavama i u srpskim sredinama oko manastira i važnih svetilišta izdržava tako što ugošćuje hodočasnike koji dolaze ne samo iz Srbije već i iz drugih delova sveta.

Djurić je poručio svim građanima Srbije da dođu na Kosovo i Metohiju, u kolevku srpske državnosti i duhovnosti, ali i da vide neke od najlepših prirodnih lepota Srbije i Evrope, naše Alpe, odnosno Brezovicu i Šarplaninu, ali i da podre ljude koji tamo žive.

Prema njegovim rečima, svi koji posete KiM neće biti manje bezbedni od onih koji tamo žive.

On je naglasio i da Kancelarija za KIM podržava i promoviše verski turizam i sve organizacije koje organizuju hodočašće na KiM.

Turističku ponudu južne pokrajine u hali 4, na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, predstaviće opštine Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok, Leposavić, Gračanica, Prizren i Štrpce.

Danas se predstavljaju opštine Štrpce, Leposavić i Prizren prvi put u okviru sajma.

Tokom trajanja sajma biće predstavljeno kulturno blago Kosova i Metohije, banjski i planinski turizam i prirodna bogatstva pogodna za organizovanje različitih sadržaja komercijalnog karaktera.

U hali 26, takođe na štandu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, predstaviće se nekoliko vinarija iz Orahovačkog vinogorja, a među njima i Dečanska vinica, u kojoj nadaleko čuveno vino proizvode monasi manastira Visoki Dečani.

Najveći broj vinarija koje će izlagati svoje proizvode na Sajma vina su iz Velike Hoče, koja vekovima živi i razvija se zahvaljujući vinogradarstvu, a hočanska vina su među najpoznatijim brendovima Srbije.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još