Održano predavanje “Hodočašće na Krf”

„Iz velike žrtve postignuta je velika pobeda“ rekao je Ljubomir Saramandić na predavanju „Hodočašće na Krf“ održanom večeras na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.
Poslednjih 17 godina Saramandić obavlja dužnost kustosa Srpske kuće na Krfu. Taj objekat je ustupljen od strane Krfljana i sastoji se od počasnog konzulata Republike Srbije i muzeja „Srbi na Krfu od 1916 do 1918 godine“. Napisao je više monografija a nosilac je brojnih priznanja.
Saramandić objašnjava važnost Srpske kuće i emocije koja ona budi kod posetilaca. Kaže da turisti, ispunjeni osećanjem ponosa, postaju hodočasnici kada posećuju to mesto.
„Pre celog veka Milutin Bojić je napisao zbirku pesama „Pesme bola i ponosa“. Ta ista osećanja, ceo vek kasnije, se na isti način prožimaju kod posetilaca i mislim da posle duboke tuge i tragedije nezabeležene u istoriji ratovanja, da se javi jedan patriotski ponos. Krf je jedan od najčistijih izvora srpskog patriotizma i dolazak na ovakvo jedno mesto jača ne samo identitet svih građana Srbije, već nam se vraća i samopouzdanja i to je jedan od najvažnijih motiva sa kojima posetioci odlaze. Mladi se posebno oslobađaju bremena koje nosi svakodnevnica a vraćaju se ispunjeni ponosom“ rekao je Saramandić.

Comments

Pročitaj još