Obeležen Dan državnosti u Kosovskoj Mitrovici

“Naša obaveza je da na jedan dostojanstven način, skromno ali veličanstvno obeležimo 15. februar, Dan Republike Srbije. Čestitamo svim građanima Kosovske Mitrovice, predsednicima države i vlade ali i srpskom narodu gde god se nalazio“ rekao je predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić na otvaranju svečane sednice održane povodom praznika.

Na sednici je odlučeno da se iz budžeta odvoji 2 miliona dinara za  stipendiranje studenata na osnovnim studijama. Iznos stipendije iznosiće oko 8000 dinara, a mogu konkurisati studenti sa visočijom prosečnomk ocenom od 8,5. Takođe je najavljena izgradnja nove zgrade a stanovi će biti podeljeni brašnim parovima sa troje i više dece. Odbojkaški klub Kosovska Mitrovica je, zbog postignutih rezultata, nagrađen sa 50 000 dinara.

„Današnja sednica je pokazatelj da smo odlučni za trajnu vezu sa našom državom Srbijom. Nastavićemo da se borimo za naša prava jedinstveno i složno. Srpski narod još jednom poručuje da je za dijalog i da sve probleme želi da rešava razgovorom. Bitno je da se čuje i naš glas, i da se stvore mir i stabilnost, a pre svega sloboda kretanja. Današnjim odlukama pokušaćemo da osnažimo obrazovanje i pomognemo studentima, da promovišemo zdrav način života kroz pomoć sportskim klubovima kao i zbrinjavanje mladih parova sa troje i više dece“ rekao je Spirić.

On je istakao da je dobio uveravanja da će premijer i Kancelarija za KiM i u narednom periodu podržavati Srbe na Kosovu i Metohiji.

Svečana  sednica održana je sa početkom u 12:44 simbolično u znak Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN-a o Kosovu.

U Srbiji se danas slavi 15. februar – Dan državnosti, u znak sećanja na taj dan 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, ali i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi srpski Ustav koji je označio i početak savremene državnosti.

Comments

Pročitaj još