• Početna>
  • Vesti>

Avganistanka se porodila u Lešku, smeštena u KBC-u Kosovska Mitrovica, porodica nezbrinuta

Na putu ka zemljama EU, u potrazi za boljim životom, u begu od starog, sudbina je avganistansku porodicu zaustavila u Kosovskoj Mitrovici.
U pitanju je bračni par sa troje maloletne dece, a od danas i četvoro.
Naime, njihov plan je bio da preko Srbije dođu do Mađarske i dalje, ali je nakon 15 sati hoda po Kosovu, nastupio porođaj i to u mestu Vračevo u blizini administrativnog prelaza između Kosova i Metohije, i Srbije.
Majka Nurije Nazami, je sa tek rođenom bebom prevezena u Kliničko bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici. Ona i beba su stabilno, potvrđeno nam je na ginekološkom odeljenju.
U holu KBC-a spava dvoje maloletnika, iscrpljenih od dugog puta. Otac drži treće, koje nema više od dve godine, Njihova majka je 1992.godište. Ne znaju kuda bi, ni kako, ni šta dalje. Nekoliko zaposlenih u KBC-u, koji su se zatekli na poslu, skuvali su deci čaj, kupili obrok, doneli od kuće garderobu.
Potrudili smo se da obavestimo i nadležne institucije, ali za sada još uvek su u holu KBC-a, uplašeni, i zabrinuti za svoju dalju sudbinu. Izbegličku legitimaciju koju su idale vlasti Kosova imaju sa sobom. Kamp u kom bi trebalo da borave je Magora, kraj Prištine kako su nam rekli. Oni bi da nastave dalje.
Koliko i da li je to moguće odlučiće nadležni. Do tada, apelujemo na insitucije sistema, nevladin sektor i humane građane da pomognu ovoj avganistanskoj porodici, da prebrodi ove teške dane, a sada im je potrebno sve.

Comments

Pročitaj još