Đurić: Postignut dogovor o mostu

Naši predstavnici su oko 2.30 postigli dogovor o tome kako će biti uređen deo oko mosta u Mirovici, rekao je za RTS direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. To je omogućeno zahvaljujući diplomatskim aktivnostima Vlade Srbije i premijera Aleksandra Vučića, ukazao je Đurić.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da Brisel nije prethodnih dana na isti način tretirao Beograd i Prištinu, istakavši da nisu svi podjednako odgovorni za eskalaciju situacije u južnoj srpskoj pokrajini.

“Iza nas je duga i neprospavana noć. Naši predstavnici su oko 2.30 postigli dogovor o tome kako će biti uređen deo oko mosta, uz podršku svih nas koji smo bili uključeni. I predstavnici EU i SAD su bili prisutni”, rekao je Đurić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Ističe da će narednih dana nacrt tog dogovora, kojim su naši predstavnici bili zadovoljni, biti predstavljen javnosti.

Ako dođe do sprovođenja, taj dogovor se može posmatrati sa umernim optimizmom, istakao je direktor Kancelarije za KiM naglasivši da je do njega došlo isključivo zahvaljujući posvećenoj diplomatskoj aktivnosti i činjenice da je premijer Aleksandar Vučić stao iza Srba na Kosmetu i rekao da nasilje neće biti tolerisano.

“Srbija je snažno stala iza predstavnika Srba i stvorili su se uslovi da se tenzije smanje. Mi nismo doprinosili tenzijama, one su nastale jer Priština nije poštovala dogovoreno”, istakao je Đurić.

Kada je u pitanju bezbednost na severu Kosova, Đurić je rekao da se sa pažnjom gledaju sva dešavanja.

“Nisam olako izgovorio da treba da sačekamo primenu. Pogledajte kako su se ponašali, EU je pravila uravnilovku, kada Priština deluje jednostrano oni ćute, Priština raspiruje tenzije”, naveo je Đurić.

Najvažnije je, smatra, to što je Srbija pokazala da je uz naš narod i da neće dopustiti akte koji će napraviti destabilizaciju.

“Nakon teške noći možemo reći da smo korak bliže deeskalizaciji zahvaljujući našim naporima”, rekao je direktor Kancelarije za KiM.

Ozbiljnost i kredibilitet se pokazuju primenom sporazuma, rekao je Đurić navodeći da je Beograd dokazao posvećenost dijalogu kroz implementaciju dogovorenog, dok Priština za četiri godine nije učinila ni korak ka formiranju Zajednice srpskih opština.

“Ostajemo posvećeni normalizaciji odnosa. Ovo je isključivo moguće jer su Vlada Srbije i premijer Vučić diplomatskom aktivnošću i na terenu stali iza Srba”, zaključio je Đurić.

Izvor: RTS

Comments