• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Dogovor postignut u koordinaciji Srba sa KiM i Beograda

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić dao je izjavu za TV Most u kojoj je predočio sve ono što je predhodilo sinoć postignutom dogovoru.

„Noćas je postignut potpuno isti dogovor, potpuno isti sporazum koji je bio na stolu i pre dva dana kada su premijer Vučić i predsednik Nikolić, dakle naša delegacija u Briselu, razgovarali o toj temi i kada zahvaljujući volji Albanaca ali i Evropske unije nije bilo moguće postići taj isti sporazum. Glavna posledica svega onoga što se dešavalo u prethodnih nekoliko dana je gubitak poverenja i u predstavnike Prištine i u predstavnike EU, koji su pre samo dva dana imali potpuno identičan sporazum na stolu i nisu ga prihvatali tražeći izgovor, tražeći kasus beli, kako se to kaže povod za to da se izvrši neka vrsta pritiska, nasilja, upada na sever Kosova i Metohije, ne želeći da se dogovaraju sa Beogradom, sprovodeći hiljadu pokvarenih trikova sa ciljem da se Beograd skrajni da bi se tobože oni dogovarali direktno sa predstavnicima Srba sa KiM.

Naravno i ovaj dogovor je postignut u koordinaciji predstavnika Srba na KiM sa Vladom Srbije, sa Beogradom, sa premijerom samnom i naravno da nije normalno to što je Međunarodna zajednica pokušavala da nađe zajedno sa Prištinom najmanji izgovor za to da sve ovo ne uspe najmanji povod za to da se najgore stvari dešavaju na severu Kosova i Metohije i naravno da nije prihvatljivo ni dobro to što se ćutalo na duge cevi koje su upućivane na sever KiM, što se ćutalo kada su se Južnom Mitrovicom šetali naoružani pripadnici kosovskih snaga bezbednosti a nama pokušavala da odredi kuda će naše jedinice i naši političari da se kreću po centralnoj Srbiji, po našoj zemlji.

Mi smo poslali jasnu poruku da se to sa naše strane neće tolerisati, i ne možemo da im verujemo posle ovoga više bilo šta jer je potpuno očigledno da smo ovaj isti sporazum imali na stolu i sve do momenta dok Vučić u Raškoj nije upalio svetlo i rekao istinu o tome šta se dešava, šta se sprema, kakva podmukla politička intriga sa ciljem da se stvore uslovi za napad nad srpskim življem na delu, bukvalno do tog trenutka je njihov plan išao kao po loju. Kada je Vučić razotkrio plan tog momenta su počeli da uzmiču i stvari su krenule u drugom toku. Zahvaljujući tome što je Srbija stala iza Srpskog naroda na KiM, zahvaljujući tome što je Vučić rekao da Srbija neće tolerisati jednostrane poteze situacija je počela da ide u pravcu deeskalacije.

I nikada za ove četiri i po godine u Briselu nisam video čvršću rešenost sa naše strane da se nešto dogovorimo, oni su po svaku cenu želeli da stvari propadnu sa jedne strane da bi otvorili vrata tome da dođe do neke vrste političke, fizičke kakve god agresije na Srbe na KiM a sa druge strane zato da bi skrajnuli Beograd iz tih razgovora koristeći se prljavim trikovima. Sada im poručujemo da će se i o Zajednici srpskih opština i o svakom drugom pitanju razgovarati i dogovarati sa Beogradom sa Srbima sa Kosova i Metohije a ne sa bilo kim drugim“, istakao je Marko Đurić.

 

Comments

Pročitaj još