Stoltenberg: Smirite se, posvetite se dijalogu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u Prištini da taj vojni savez ostaje posvećen održavanju mira i stabilnosti na Kosovu i čitavom regionu.

“NATO ima snage Kfora, koje održavaju stabilnost i mir. Posvećeni smo da ostanemo na Kosovu sa oko 4.500 vojnika”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Prištini, nakon serije susreta sa predstavnicima kosovskih centralnih institucija, uključujući i Srbe.

Reagujući na poslednja zbivanja na Kosovu, Stoltenberg je rekao da situaciju otežavaju spekulacije, a da je njegova glavna poruka svima “da se smire i spuste tenzije”.

“Ne treba nam retorika, već dijalog, da smanjimo tenzije, da podržimo napore i da se krećemo procesu normalizacije odsnosa između Beograda i Prištine i podržimo sve strane da pokažu uzdržanost i da konstruktivno učestvuju u dijalogu”, naveo je generalni sekretar NATO-a.

Dodao je da NATO podržava razvoj Kosovskih snaga bezbednosti u trenutnom mandatu koji ta organiacija ima, te da njeno transformisanje u vojsku ne zavisi od NATO-a, već od kosovskih institucija.

Kosovski premijer Isa Mustafa je naglasio da je vladajuća većina obezbedila podršku za transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u vojnu snagu, optuživši Beograd da utiče na poslanike Srpske liste, bez čije podrške nema mogućnosti za formiranje kosovske vojske.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još