Danas nastavak dijaloga u Briselu na najvišem nivou

Posle pauze od skoro jedne godine, Beograd i Priština sastaće se danas na najvišem političkom nivou po drugi put u samo nedelju dana, čime su potvrđene ranije najave da će biti intenziviran dijalog na najvišem nivou, uz lično učešće visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Predstojeća runda dijaloga odvijaće se po sličnom scenariju kao i prošla. Počeće rano uveče najpre zasebnim sastancima dve delegacije sa predstavnicima EU, a nastaviće se zajedničkim sastankom kasnije tokom večeri.

Ovoga puta moguće je da će razgovori trajati duže u odnosu na prošli sastanak, jer će osim spuštanja tenzija i načelne potvrde da je dijalog za obe strane glavni način rešavanja problema, na stolu biti i konkretna otvorena pitanja u vezi sa primenom Briselskih sporazuma.

Evropski izvori u Briselu navode da se na listi otvorenih pitanja nalazi, između ostalog, formiranje Zajednice srpskih opština, sporazum o energetici i otvaranje mosta u Mitrovici, dok se u “fazi primene” nalaze sporazum o telekomunikacijama, pravosuđu i registarskim tablicama.

Prema istom izvoru, dogovori o upravljanju prelazima, policiji, carini, matičnim knjigama se smatraju primenjenim.

Uoči nove runde dijaloga, u Briselu kažu da se od dve strane očekuje da se drže dogovora, da se pojačano angažuju na rešavanju tih pitanja, uz izbegavanje izjava i negativnih komentara o drugoj strani u dijalogu.

Izvor: RTS

Foto: Tanjug

Comments

Pročitaj još