• Početna>
  • Vesti>

Brisel: Dijalog se nastavlja, izjave političara ubuduće smirenije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa visokom delegacijom iz Prištine, a uz podršku EU, dogovoreno da se nastavi serija dijaloga na visokom nivou, kao i da se “spusti lopta” u izjavama zvaničnika.

Aleksandar Vučić je u izjavi novinarima, posle razgovora na kojem su učestvovali i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, kao i kosovski premijer i predsednik Isa Mustafa i Hašim Tači, rekao da je razgovor bio izrazito težak i da su određene stvari postignute kroz otvoren razgovor o stvarima u kojima su stavovi izrazito suprotni.

““Uspeli smo, uz podršku EU, da dogovorimo nastavak dijaloga, seriju dijaloga na visokom nivou u narednom periodu. Dogovor je takav i da svi spustimo loptu i da pokušamo da se odgovorno ponašamo i da, ili o tome ne govorimo ili da govorimo na ozbiljniji način, ne govoreći ništa loše o drugoj strani”, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da će, kada je reč o Beogradu, lično zamoliti svakog ministra i državnog funkcionera da se tako ponaša i dodao da veruje da će Beograd svoju reč da održi.

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da sastanak u Briselu nije bio lak, ali da je bio neophodan kako bi se spustile tenzije i kako bi se nastavilo sa razgovorima o daljoj normalizaciji odnosa.

“Mi smo zadovolji što se ovaj sastanak dogodio jer smo na pozive na rat iz Srbije odgovorili pozivima na mir i pozivima za integraciju u EU i NATO. Ne postoji alternativa dijalogu u budućnosti”, rekao je Tači.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini zahvalila se predsednicima Tomislavu Nikoliću i Hašimu Tačiju kao i premijerima Aleksandru Vučiću i Isi Mustafi na kostruktivnom i otvorenom sastanku u Briselu.

Za naredne dane Federika Mogerini je najavila seriju sastanaka na visokom nivou.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je u pisanom saopštenju izdatom posle sastanka u Briselu ocenila da su se zvaničnici Beograda i Prištine dogovorili da ostave tenzije iza sebe i da se fokusiraju na posao koji predstoji.

Naglasila je da je napredak u normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije bitan kako za dve strane u procesu, tako i za EU i Zapadni Balkan u celini.

Izvor: Agencije

Comments

Pročitaj još