Prizren, pritvor zbog jakne sa ocilima

Osnovni sud u Prizrenu odredio je pritvor od 30 dana Branimiru Gligorijeviću iz sela Novake, jer je nosio maskirnu jaknu sa oznakom “četiri S”. Optužen je za lažno predstavljanje kao službeno lice, saznaje RTS. Reč je o jednom u nizu pritisaka na tamošnje Srbe poslednjih dana.

Branimir Gligorijević je uhapšen ispred kapije Manastira Svetih Arhangela kod Prizrena.

Prema izjavama očevidaca, upravljao je motokultivatorom, kojim je radio na pretovaru drva za ogrev za potrebe manastira. Stavili su mu lisice i odveli ga u policijsku stanicu.

Policija je saopštila da je Gligorijevića uhapsila zato što je na sebi imao uniformu sa oznakama srpske vojske. Mediji na albanskom su ocenili da je reč o provokaciji.

Koga je to Gligorijević provocirao na manastirskom imanju?

“Nikakva provokacija nije bila od strane mog sina Branimira. To je čisto više politički, nije to slučajno. Sve je to veza. Od Haradinaja, mosta, preko Mitrovice, voz… Uglavnom, to je jedna politička slika na KiM, političko-bezbednosna slika toga kako žive upravo Srbi i ostale manjine”, kaže otac Branislav Gligorijević.

Branimir Gligorijević je izvedan pred sud. Jaknu su mu oduzeli, ali je ostao u maskirnom kombinezonu.

“To je radna uniforma, u ovom momentu, zimskom, hladnom, kada je čovek krenuo da radi i našao je tu uniformu da ga zaštiti od hladnoće. Nikakva pojava, namera da nekoga provocira”, kaže predstavnik Srba u Opštini Prizren Spasa Andrejević.

Moguća sudska kazna za delo koje se Gligorijeviću stavlja na teret može biti novčana ili maksimanalnih godinu dana zatvora.

“Ako budemo i za ovakva, laka ili najlakša dela pritvarali, onda Srbi nemaju šta da traže na Kosovu, osim da im se za svako delo primeni sudski pritvor”, kaže advokat Živojin Jokanović.

Odbrana Gligorijevića na odluku o jednomesečnom pritvoru, ima pravo žalbe pred Apelacionim sudom.

Izvor: RTS

Comments