Drecun: Priština ne radi ništa što doprinosi nastavku dijaloga

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da su događaji oko voza koji je bio upućen za Kosovsku Mitrovicu posledica kontinuiranog pritiska koji Priština vrši na srpski narod i na dijalog.

Drecun je gostujući u Dnevniku RTS-a podsetio i da Priština i dalje sprečava realizaciju najvažnijeg dela sporazuma iz Brisela, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Naveo je i da Priština ima stalne planove za osvajanje severa Kosova i Metohije i da žele tamo da instaliraju svoje institucije.

Milovan Drecun je rekao da se, tokom situacije sa vozom, dogodila snažna militarizacija područja na severu, dovedene su specijalne jedinice i tzv. kosovske bezbednosne snage. Prema njegovim rečima, to svedoči da je Priština pripremila planove za brzi upad.

Kako je rekao, jedinica ROSU je glavni destabilizirajući faktor i služi se terorističkim metodama.

“Kada sa dugim cevima, puškama i mitraljezima i oklopnim vozilima krenete da sprečite slobodu kretanja srpskog naroda i dolazak običnog voza, onda ne možete da govorite da ste za dijalog”, rekao je Drecun.

Drecun je rekao da je plan Prištine propao, ali je ponovio da se ne može reći da je Priština iskreno posvećena dijalogu.

“Priština ne radi ništa što doprinosi razvoju dijaloga i izbegava formiranje Zajednice srpskih opština”, kaže Drecun.

Podsetio je da Priština organizuje i kampanju da bi se oslobodio Ramuš Haradinaj i upitao je kako će se oni ponašati kada budu podignute optužnice u specijalnom sudu za zločine OVK.

Drecun dodaje i da sve to ima veze i sa međunarodnim činiocem i da se Priština uvodi u neku vrstu geopolitičkog taoca u sudaru velikih sila na Balkanu.

Prema njegovim rečima, Beograd bi trebalo racionalno da pristupi rešavanju problema i da ne bude uvučen u incidente. Kako je rekao, potrebno je insistirati na nastavku procesa normalizacije odnosa i dosledno braniti interese kao što su procesuiranje ratnih zločinaca i demilitarizacija područja južno od Ibra.

Drecun navodi da se ne može govoriti o normalizaciji odnosa ako se zna da Priština ima planove za upad na sever Kosmeta.

Naveo je da je Brisel pokrovitelj dijaloga i da bi oni trebalo da traže nastavak razgovora na najvišem nivou, ali je potrebno da prestane ugrožavanje bezbednosti srpskog naroda.

Milovan Drecun dodaje i da bi trebalo sačekati i videti kako će se ponašati nova američka administracija, jer veruje da će od toga u velikoj meri zavisiti razvoj događaja oko Kosmeta.

Comments