Na Kosovu danas protesti zbog hapšenja Haradinaja

Širom Kosova danas u podne biće održani protesti na kojima će biti zatraženo oslobađanje predsednika Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Kako je najavljeno, protesti pod motom „Protiv uvrede i nepravde“, biće održani u Prizrenu, Gnjilanu, Peći, Mitrovici, Đakovici i Uroševcu.

Takođe, protestovaće se u Skoplju, a najavljena su okupljanja i u Beču, ispred ambasade Francuske. Prethodnih dana Albanci su protestovali i u Francuskoj i SAD.

Poslanici kosovske skupštine juče su pokušali da izraze svoje neslaganje povodom hapšenja Haradinaja, ali zajednički stav nije usvojen.

Poslanici Skupštine Kosova nisu juče usvojili rezoluciju kojom bi bilo osuđeno hapšenje Ramuša Haradinaja i zatraženo njegovo oslobađanje.

Posle više od 11 sati zasedanja, kasno sinoć kosovski poslanici, okupljeni na vanrednoj sednici, nisu uspeli da usaglase stavove po pitanju usvajanje rezolucije o oslobađanju Haradinaja.

Naime, Alijansa za budućnost Kosova koja je inicirala vanrednu sednicu skupštine, predložila je da se u osudi hapšenja njenog lidera Haradinaja, zatraži i prekid dijaloga sa Beogradom kao i ostavke kosovskih zvaničnika koji učestvuju u Briselskim razgovorima. To nisu prihvatili poslanici.

Druga predložena rezolucija vladajuće koalicije takođe nije naišla na podršku. Demokratska partija Kosova (DPK) i Demokratski savez Kosova (DSK) predložili su rezoluciju u kojoj su dva prva zahteva kao i u rezoluciji opozicionih stranaka, ali bez zahteva za prekid razgovora sa Srbijom.

Ramuš Haradinaj je uhapšen prošle srede u Francuskoj, po nalogu Srbije za hapšenje iz 2006. godine. Sud u Francuskoj je u četvrtak odlučio da Haradinaj ostane u pritvoru dok Srbija ne dostavi zahtev za ekstradiciju, koji je poslat u utorak.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još