MPS poslalo zahtev Francuskoj za izručenje Haradinaja

Ministarstvo pravde Srbije poslalo je francuskim pravosudnim organima zahtev za izručenje Ramuša Haradinaja, rečeno je “Tanjugu” u tom ministarstvu.

Uz zahtev za izručenje je poslata i prateća dokumentacija prevedena na francuski jezik, na osnovu koje će francusko pravosuđe odlučivati o ispunjenosti uslova za izručenje Haradinaja Srbiji.

Haradinaj je prošle srede lišen slobode na aerodromu “Bazel-Miluz”, na francuskoj strani, na osnovu poternice koju je Srbija za njim raspisala 2004. godine, i nalazi se u pritvoru.

Srbija ga traži zbog sumnje da je na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine počinio zločine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala, po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađin 1998. i 1999. godine.

Premijer Aleksandar Vučić je ranije izjavio da će Srbija od Francuske tražiti izručenje Ramuša Haradinaja. Premijer je rekao da se nada da će u tom slučaju u Francuskoj pravo biti iznad politike.

Kako je rekao, naše tužilaštvo ima brojne dokaze, mnoge optužujuće stvari, te bi bilo veoma neobično da Francuska ne postupi u skladu sa pravom nego sa političkim stavovima.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još