Haradinaj ostaje u pritvoru do zahteva za izručenje

Francuski apelacioni sud odlučio je da će Ramuš Haradinaj ostati u pritvoru dok Srbija ne bude uputila zvaničan zahtev za izručenje, prenosi Rojters.
Prištinski mediji javljaju da se Haradinaj u pratnji francuske policije pojavio pred tužiocem na sudu u Kolmaru, koji treba da odluči da li je zahtev Srbije za izručenjem validan.
Ministarstvo pravde Republike Srbije prosledilo je tokom popodneva francuskim pravosudnim organima sudsku dokumentaciju u vezi sa slučajem Ramudša Haradinaja, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.

Ministarstvo je dokumentaciju prosledilo sudu u Kolmaru, na istoku Francuske, nakon što ga je Interpol zvanično obavestio da je Ramuš Haradinaj lišen slobode na osnovu poternice Srbije.

Poslata dokumentacija tiče se rešenja o sprovođenju istrage i određivanju pritvora Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, na osnovu kojih je za Haradinajem raspisana poternica 2004. godine.

Haradinaj je u sredu uhapšen na aerodromu u Bazel-Miluz na francuskoj strani.

Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. godine.

TANJUG

Comments