• Početna>
  • Vesti>

Božićna poslanica patrijarha Irineja: Kosovo je duša Srbinova

Pozdravom “Mir Božji – Hristos se rodi” patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej čestitao je predstojeći Božić po julijanskom kalendaru pravoslavnim vernicima u Srbiji, u rasejanju i na Kosovu i Metohiji, sa pozivom da žive u ljubavi i slozi.

“Pozdravljamo božićnim pozdravom svu našu duhovnu decu u Otadžbini i rasejanju, i pozivamo ih da žive u međusobnoj bratskoj ljubavi, u ljubavi Božića. Posebno se molimo za raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu i nacionalnu kolevku, koju je veliki Njegoš nazvao “grdnim sudilištem””, naveo je Irinej u Božićnoj poslanici.

Prema njegovim rečima, “dok je Srba, biće i Kosova!”, a “Kosovo je duša Srbinova!”

“Zato će Kosovo i Metohija biti i ostati naša zemlja, jer su tu naša Golgota i naš Jerusalim”, poručio je Irinej.

“Božić nam osnažuje i vraća biblijski blagoslov: “Rađajte se i množite i napunite zemlju!” Daj Bože, da ovaj blagoslov postane mera života srpskog naroda i svih naroda na zemlji, jer bi na taj način pakao bratoubistva i čedomorstva bio zamenjen rajskim mirom i punoćom života”, istakao je Irinej.

“Neka od ovog Božića oživi Srbija i neka naše porodice ispuni radost i dečja igra”, naveo je patrijarh.

“U ove blagoslovene božićne dane molimo se Gospodu, Caru mira da ugasi neprijateljstva među narodima, da spase ljude Svoje širom sveta i da bude milostiv svima nama”, naveo je Irinej i dodao da ovaj Božić “prizove u zajednicu i sve one koji su se na bilo koji način odvojili od Crkve.”

Comments

Pročitaj još