• Početna>
  • Vesti>

Održana promocija knjige “Tamna lepota brisanog prostora -proza Miroslava Toholja” u galeriji Akvarijus

U galeriji „Akvarijus“ sinoć je održana promocija  knjige „Tamna lepota brisanog prostora – proza Miroslava Toholja“, u izdanju Doma kulture Gračanica a koju je priredio Aleksandar Dunđerin .

Povod za ovakav zbornik je obeležavanje 40 godina stvaralačkog rada kako prireživač kaže, „jednog od najznačajnijih  živih  srpskih  pisaca“.

Knjiga objedinjuje sve značajnije kritike o delu ovog pisca. U njenom sadržaju se nalaze i radovi o Toholjevoj prozi  predstavljeni aprila meseca ove godine u Prizrenu,  na okruglom stolu posvećenom ovom stvaraocu.

„U knjizi su sabrani  svi relevantni književno-kritički tekstovi, sve studije, članci, ogledi koji su u proteklih četrdesetak godina napisani o prozi Miroslava Toholja. Sve je započeto u Prizrenu, nastavilo se u Gračanici i obeležava se ovde u Kosovskoj

Obzirom da se Toholj u svom stvaralačkom radu bavi prevaskhodno  sociološkim momentom  srpskog društva kroz istoriju njegovog jugoslovenskog postojanja i van njega, taj put  podrazumeva  staze slave  sa dosta teških  deonica zamagljenih tihim bojkotom  visokih akademskih krugova kojima i sam pripada.

Prema svim  političkim formacijama kroz koje je srpsko društvo prošlo  u četiri decenije dugom periodu  stvaralaštva,  Toholj je bio kritički nastrojen. Bez prezanja je pisao kao što govori a govorio je na –piscu jedini mogući način – iskreno.

Iskrenost i jeste glavni adut dobrog pisca, smatra Toholj.  Kaže da samo tako i može da se piše. Napisanom mora da prethodi preživljeno u srcu.

Toholj se kroz svoje knjige Kosovom i Metohijom ne bavi eksplicitno,  ali kosovski zavet  prisutan je neprestano kao spiritus movens svih srpskih  opiranja –  bilo političkom ugnjetavanju, bilo direktnom, oružanom napadu. U njegovoj rodnoj Bosni i Hercegovini  i jednih i drugih  bilo je na pretek.

U toj formi, najviše ga, kaže autor ima u njegovj knjizi  „Zvona za trojicu“ iz 2010. godine.

Promociji knjige u ime izdavaća, prisustvovao je urednik izdanja  Žarko Milenković koji je rekao da je velika čast za Dom kulture Gračanica i njega kao urednika što stoje iza jednog ozbiljnog i za savremenu srpsku književnost tako značajnog zbornika.

U okviru promocije, otvorena je i izložba crteža „Portreti Miroslava Toholja“ čiji su autori polaznici Malog ateljea galerije Akvarijus.

Veče je upotpunjeno nastupom Savice Milović )(vokal) i Petra Rakića (gitara).

 

 

Comments

Pročitaj još