• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Potez poslanika Pokreta socijalista nema podršku zvaničnog Beograda i Vlade Srbije

Potez poslanika Pokreta socijalista lojalnih Isi Mustafi, kojim se razbija jedinstvo srpskih predstavnika na KiM i nastoji narušiti državna politika zaštite Trepče i drugih ekonomskih, političkih, kulturinih, istorijskih i duhovnih dobara srpskog naroda u pokrajini, nema podršku zvaničnog Beograda i Vlade Srbije, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

“Vlada Srbije je podržala reakciju Srpske liste na pokušaj otimanja Trepče i zadovoljna je zbog činjenice da većina poslanika legitimne poslaničke grupe Srpske liste ostaje pri odluci da ne učestvuje u radu parlamenta u Prištini, jer razlozi za početak srpskog političkog bojkota nisu otklonjeni, već su, naprotiv, eskalirali.

Ne želim da koristim teške reči, i u tom smislu ću nastojati da se i dalje suzdržavam, međutim ne mogu mnogo ni da zamerim svim onim ljudima koji funkcionere Pokreta socijalista sa KiM ovih dana nazivaju izdajnicima. Jasno je da su članovi Mustafinog Pokreta socijalista Čea Gevaru zamenili Enverom Hodžom za šaku albanskog novca.

Srpska lista zamrzla je učešće u privremenim institucijama samouprave u Prištini kako bi jasno stavila do znanja da se ne mogu tolerisati napadi na elementarne pretpostavke opstanka našeg naroda na KiM. Srpska lista to nije učinila iz obesti niti svojom voljom, jer drugi su je doveli u situaciju u kojoj nije imala izbor.

Povratak srpskih predstavnika u privremene institucije samouprave na KiM imao bi smisla samo u slučaju da albanske stranke u tamošnjoj vladajućoj koaliciji iz korena promene odnos prema Srbima i njihovim pravima. Zato svako ko prekine ovaj iznuđeni politički protest Srba na KiM jeste nedvosmislemo kriv za prodaju srpskih nacionalnih interesa.

Neka se oni koji su se odlučili na takav potez zapitaju kako će pogledati svojim sunarodnicima u oči, rudarima Trepče i članovima njihovih porodica” navodi Đurić u saopštenju.

Comments

Pročitaj još