Rakić: Stepenište po meri Brisela

Betonski zid između južne i severne Mitrovice neće biti srušen, potpora će biti redizajnirana u stepenište povezano kružnim tokom koji se gradi i na severnoj strani, izjavio je gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić.

“Sve će biti urađeno po projektu koji je definisan još prošle, a ove godine dodatno potvrđen u Briselu”, rekao je Rakić za Politiku.

Prema njegovim rečima, definitivno je dogovoreno da će zid biti redizajniran u vidu stepeništa, s čim se saglasila i Edita Tahiri.

“Razgovor je vođen u Prištini i trajao je nekoliko sati. Sve je jasno definisano i tri strane su se složile da potpora za zid bude skraćena za 90 centimetara i izgrađeno stepenište koje će biti veza sa šetališnom zonom”, kazao je Rakić.

On je naveo da su zvaničnici EU prištinskim vlastima stopirali rešenje o rušenju i predočili im novo, koje podrazumeva redizajniranu potporu.

“Ali Priština opstruiše ceo dogovor kako bi optužila srpsku stranu za nepoštovanje i probijanje rokova”, kaže gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić.

Na pitanje imaju li žitelji severne Mitrovice razloga za strah od nasilnog upada albanskih ekstremista sa juga, Rakić je rekao da su na oprezu.

“A ako eventualno i dođe do nepredviđenih situacija, očekujemo da Kfor, Euleks i Kosovska policija reaguju u skladu sa mandatomm koji im je poveren”, kazao je Rakić.

Povodom pitanja da li selo Suvi Do pripada južnom ili severnom delu grada, Rakić je rekao da je to selo deo severne Kosovske Mitrovice i teritorijalno i zakonski.

“Pitanje ovog sela jos nije zatvoreno, a konačnu reč daće pregovarački timovi na jednom od trilateralnih sastanaka u Briselu”, naveo je Rakić.

Comments

Pročitaj još