Dodeljen pozivni broj za Kosovo

Međunarodna telekomunikaciona unija (ITU) dodelila je, na osnovu Briselskog dogovora i pisma Srbije, “geografskoj oblasti” Kosova, pozivni broj +383.
Taj broj je odobrila Srbija i u dopisu 3. decembra Uniji dala saglasnost da Kosovu kao geografskoj oblasti ustupa na korišćenje pozivni broj +383.

U dopisu se podseća da je dogovoreno da se ime AP Kosovo i Metohija u tehničkim aneksima Unije pominje kao Kosovo sa zvezdicom, uz fusnotu.

Ta oznaka je bez prejudiciranja položaja ili statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova, navodi se u dopisu koji je potpisao ministar za telekomunikacije Rasim Ljajić.

Istovremeno, danas bi trebalo da bude izdata i licenca za “Telekomovu” ćerku firmu na KiM – MTS d. o. o. Kosovska Mitrovica, za normalno funkcionisanje u pokrajini i sa većom pokrivenošću singalom srpskog operatora u svim sredinama sa srpskim stanovništvom, i sa mogućnošću korišćenja svih naprednih tehnologija.

Preduslov za postizanje Sporazuma sa Prištinom bio je da se kompletna imovina “Telekoma” u pokrajini sačuva i prebaci na novu ćerku kompaniju.

Pozivi sa ostalim delovima Srbije biraju se bez pozivnog broja, kao i do sada, i po ceni lokalnih međugradskih poziva.

Comments

Pročitaj još