• Početna>
  • Vesti>

Snežana Mladenović iz K. Kamenice dobila stambeni kontejner

Snežana Mladenović iz Kosovske Kamenice koja je do nedavno živela u plasteniku, a od pre dva meseca u limenoj garaži, danas je od Kancelarije za zajednice dobila stambeni kontejner, osnovno pokućstvo, higijenske i prehrambene pakete.
„Nikada srećnija nisam bila. Po prvi put znam da je nešto moje i da me niko neće terati odavde. Mnogo sam patila, maltretirala se, ali danas sam zaboravila sve te muke. Celo leto sam provela na ulici, spavala sam u najlonu ili ispod ovog drveta, a sada sam prezadovoljna. Hvala svima koji su mi pomogli“, reči su bake Snežane koja je kroz sve probleme prolazila sama.
Bez supruga je ostala pre rata, jedan sin joj se nakon rata razboleo i na lečenju je, a drugi je otišao zbog posla, ali je takođe u lošoj materijalnoj situaciji da nema dovoljno ni za svoju porodicu. Snežanina primanja su 12.000 dinara mesečno. Jedan obrok dnevno dobija od Eparhije raško-prizrenske.
Na zahtev opštine baka Snežana je od Pravoslavne crkve dobila zemljište na korišćenje, na kome je najpre postavila plastenik i u njemu živela do pre dva meseca kada je od komšija pozajmila 180 evra i sa tim neovcem kupila staru limenu garažu, koju je sama montirala. Zahvaljujući angažovanju Ivana Tomića, direktora Kancelarije za pitanja zajednica danas je dopremljen i na delu crkvenog zemljišta montiran kontejner, u kome će baka živeti dok joj se ne napravi kuća.
„Jednom pravovremenom i brzom reakcijom u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju i Komesarijatom za izbeglice uspeli smo da obezbedimo ovu stambenu jedinicu za baka Snežanu što je bilo jako važno jer je živela u krajnje nehumanim uslovima i postojala je velika opasnost da ovu zimu zbog hladnoće ne preživi“, kazao je Tomić.
On je istakao da će u narednim danima raditi na tome da se reši i problem sa električnom energijom.
„U razgovoru sa ljudima iz Kancelarije za KiM videćemo kako da pomognemo baki da vrati dug za metalnu garažu i za drva koja je nedavno kupila, ali i da platimo priključak za struju. Takođe, iskreno se nadam da ćemo u narednoj godini uspeti da za baku Snežanu sagradimo jednu kuću ovde na ovom zemljištu. Naravno razgovaraćemo najpre sa Eparhijom raško-prizrenskom kako bi dobili njihov blagoslov da se ta kuća ovde izgradi“, kazao je Tomić.
Akciji koju je organizovala ova kancelarija priključili su se i navijači Partizana sa Kosova, koji su danas doneli garderobu za Snežanu, ali takođe i obećali da će kada bude rešen problem sa strujom obezbediti i televizor, kao i Kliničko-bolnički centar iz Gračanice čiji su lekari danas došli i pregledali baku. Zahvaljujući njima baka je dobila novi dušek i posteljinu.
Doktor Miloš Vasić koji je pregledao baku Snežanu kazao je da je trenutno bakino zdravstveno stanje zadovoljavajuće, ali da je neophodno uraditi i dodatne preglede.
„Ona je dugogodišnji hipertoničar, leči se od povišenog krvnog pritiska, navodi da terapiju uzima redovno. U nekom narednom periodu predložio sam da se urade još neki dodatni pregledi kako bi se terapija korigovala, pošto baka nije redovno išla na preglede“, kazao je dr Vasić.
U opštini Kosovska Kamenica živi oko 2000 Srba, a u samom gradu nekoliko stotina.

Comments

Pročitaj još