Slobodan Gavrić osuđen na 11 godina zatvora

Kosovski Apelacioni sud odredio je Slobodanu Gavriću 11 godina zatvora za krivično delo, pripreme terorističkih akata ili zločina protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Kosova.

U presudi drugostepenog suda, koju su objavili prištinski mediji, navodi se da je delimično prihvaćena žalba Gavrićevih branilaca, te mu je kazna zatvora umanjena za dve godine. Presudom prvostepenog suda,

Advokat Živojin Jokanović, izjavio je RTS-u da Slobodan Gavrić sigurno nije kriv za delo za koje je optužen, najavljujući da će u ulozi branioca uložiti vanredni pravni lek.

“Za delo, za koje je optužen sigurno nije kriv, što ne znači da nije izvršio kažnjivu radnju, ali se njegova radnja može podvesti kao nedozvoljena trgovina ili unošenje oružja, municije i eksplozivnih sredstava, što je zakonom posebno sanckionisano daleko blažom kaznom”, rekao je Jokanović.

On je naveo da mu kao braniocu još službeno nije uručena presuda Apelacionog suda, ali da prema onome što su mediji na albanskom objavili, nije zadovoljan odlukom suda.

“Jer, po stavu odbrane, a na osnovu realne ocene svih provedenih dokaza a posebno okolnosti pod kojima i kakao je optuženi delovao, sigurno se može zaključiti da je neodrživa pravna kvalifikiacija, jer u radnji optuženog ne stoje elementi bića krivičnog dela”, dodao je Jokanović.

Gavrić je uhapšen 25. decembra u Prištini u naselju Dragodan. Prema tadašnjoj tvrdnji ministra policije Kosova Skendera Hisenija, sa 13 kilograma eksploziva nađenih u njegovom “reno kliju”, imao je “jasne namere da izvrši teroristički napad”.

“Ne možemo da govorimo o detaljima istrage, ali će se njegova biografija do kraja otkriti. U našem je interesu da se ovaj slučaj ispita do kraja, uprkos složenosti”, rekao je tada Hiseni.

Prema pisanju prištinskih medija, napad je planiran na drugi dan Božića po gregorijanskom kalendaru, a u Gavrićevom vozilu su, osim eksploziva, nađene i detaljne karte Prištine.

Naselje Dragodan je inače sedište najvećeg broja diplomatskih predstavništava na Kosovu.

Izvor: RTS

Foto: KIM

Comments

Pročitaj još