• Početna>
  • Vesti>

Bitna uloga ZSO u oblasti prostornog i urbanog planiranja

Na debati o ulozi Zajednice srpskih opština (ZSO) u oblasti urbanog planiranja održanoj sinoć učostvovali su šefica administracije u opštini Severna Mitrovica Adrijana Hodžić i Dragan Spasojević, načelnik odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambene poslove u opštini Kosovska Mitrovica.

Panelisti su se složili da politika diktira život u našoj opštini. Hodžićeva je istakla da je urbanizam jedna od svetlih tačaka upliva politike, a Spasojević je dodao da bez određenih centara moći grad neće moći da reši određene probleme i time poboljša život građana.

Adrijana Hodžić smatra da je otvaranje mosta moglo i da pričeka, kao i da je bilo progodnijih lokacija za šetališnu zonu.

“Sva rešenja oko glavnog mosta su nametnuta rešenja. Taj most bi u nekom narednom periodu svakako bio otvoren. Međutim, mi smo tu gde jesmo, i dobro je što je ta odluka donesena u pregovorima Beograda i Prištine.  Mi ćemo se potruditi da izvedeni radovi budu kvalitetni ” rekla je Hodžićeva.

Spasojević je mišljenja da kada se ništa ne radi, niko nikoga ne kritikuje.

“Čim radovi počnu ljudi govore da bi to moglu drugačije da se izvede. Ulica Kralja Petra je odavno prestala da bude žila kucavica grada. Svi znamo da se ljudi, po prirodi, kreću ka centru grada, svi bi hteli snanove i lokale u centru. Ovim rešenjem, mi ćemo, silom prilika, naterati ljude da krenu ka periferiji grada i time će se grad ravnomernije razvijati” naglasio je Spasojević.

Trenutno, zakon o prostornom planiranju predviđa samo planiranje na centralnom i lokalnom planiranju. Hodžićeva smatra da će od nadležnosti ZSO zavisiti da li će taj organ moći da se bavi prostornim planiranjem.

“Nemam informaciju koje će tačno biti nadležnosti ZSO, ali svejedno, ZSO neće moći samostalno da radi kada je u pitanju prostorno planiranje, tu će svakako prvi korak uvek praviti opštine i imaćmo, pretpostavljam, usku saradnju sa odeljenjem ZSO koje će se baviti ovim pitanjem”, naglasila je Hodžićeva.

Takođe je dodala da bi ZSO trebalo da ima značajnu ulogu u regionalnom razvojnom planu koji će, kako je rekla, imati jak uticajna ekonomski razvoj ali I organizaciju prostora.

Načelnik odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambene poslove opštine Kosovska Mitrovica Dragan Spasojević ocenio je da izrada prostorno – planske dokumentacije treba da bude među prioritetima buduće ZSO.

“Izrada prostorno – planske dokumentacije treba da bude jedan od prioriteta ZSO. Nije samo izrada prostornog plana, nego i izrada generalnog urbanističkog plana i izrada detaljnih urabinističkih planova važna, verovatno i ekonomski segmenti. Sa svim tim bi trebalo da se bavi lokalna zajednica, takođe strateško planiranje u ekonomskom razvoju je veoma vazno”, istakao je Spasojević.

On je dodao da je inicijativa o regionalnom prostornom planu za četiri opštine na severu Kosova ranije pokrenuta i da bi realizacija bila od velikog značaja jer bi definisala sve infrastrukturne potrebe.

 

Debatu o uticaju ZSO na prostorno planiranje, u okviru projekta “Moj stav” koji je podržan od KFOS, organizovao je, u Centru građanske energije u Kosovskoj Mitrovici, Radio Kontakt plus.

Comments

Pročitaj još